Aktuelno

Četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na ukupno 35 godina zatvora zbog ratnog zločina u Štrpcima

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

15:42

Četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na ukupno 35 godina zatvora zbog ratnog zločina u Štrpcima
Četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na ukupno 35 godina zatvora zbog ratnog zločina u Štrpcima - Copyright Prinskrin/Youtube/Forum Info

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas četvoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog ratnog zločina u Štrpcima 1993. godine.

Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac su prvostepeno osuđeni na kazne zatvora od po deset godina, dok je Dragan Ćekić osuđen na pet godina zatvora, navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Oni su osuđeni za krivično delo ratni zločin protiv civilnog satnovništa u saizvršilaštvu, a na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Okrivljenima će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru koji im se računa od 5. decembra 2014. godine, pa do 19. marta 2015. godine, kada im je pritvor ukinut.

Oštećeni u postupku su upućeni na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Oni su optuženi jer su, kako je ranije saopšteno, učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mestu Prelovo, gde su ih opljačkali i tukli.

Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih, kako se sumnja, ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tela potom bacili u Drinu.

Oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, koji je u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

 

Komentari (0)

Srbija