Region

Može li u BiH da se primeni "jedan čovek - jedan glas"? Savić: To je kao da dajete vampiru da čuva transfuziološki zavod

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2023

-

15:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, doneo je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine, prema kojoj članovi Predsedništva BiH, kao i delegati u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH, treba da se biraju sa područja cele države a ne iz entiteta kao sada, jer tako predviđa Ustav BiH.

Kovačević je, kao državljanin BiH, tužio državu jer ne može da odlučuje o izboru člana predsedništva iz reda srpskog naroda, niti može biti delegat u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH. Prema sudu u Strazburu, BiH je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji je potpisnik. 

Kovačević, inače savetnik predsedavajućeg predsedništva BiH, Željka Komšića, kaže da se zalaže za zaštitu aktivnog biračkog prava, što znači "jedan čovek - jedan glas".

"Tražim da se, recimo, mi koji živimo na prostoru Federacije BiH, ne možemo ograničiti da glasamo samo za članove koji su etnički Bošnjaci ili Hrvati, nego da moramo biti u mogućnosti da glasamo za sve kandidate za članove Predsedništva", naveo je Kovačević za Euronews Srbija.

"Na primer, ako bi se u perspektivi sprovela presuda da je moguće kandidovanje svim građanima BiH za Predsedništvo, onda mi moramo biti u mogućnosti da za njih glasamo. U svim zemljama postoji neka većina, a ne znamo ko bi bio većina u BiH", dodao je Kovačević.

Savić: Nije realno da se primeni ovaj princip

Euronews

Politikolog Vojislav Savić rekao je za Euronews Srbija da postoje međunarodni normativi koji važe za većinu država, ali da je BiH specifična, sa specifičnom prošlošću, i da je samo njeno ustavno uređenje prilagođeno tako da opstane i funkcioniše.

"Teško je prići ustavnim reformama jer će uvek neka strana biti oštećena. Mislim da se do sada previše puta išlo na korist unitarizacije države, koja, naravno, odgovara bošnjačkoj komponenti. Ne mislim da će ova presuda nešto značajno da promeni, jer imamo i neke prethodne. Mislim da nije ni izvodljivo, realno, ni potrebno da se pravi jedinstvena izborna jedinica", objasnio je Savić.

Prema njegovim rečima, "živi primer" za to što se u strankama Hrvata i Srba princip "jedan čovek-jedan glas" doživljava negativno, jeste Željko Komšić, aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH.

"Njega su za člana Predsedništva izabrali Bošnjaci, jer nema toliko Hrvata koji bi glasali za njega. To je klasičan primer šta se dešava kada imamo princip 'jedan čovek jedan glas' - dođu Bošnjaci i izaberu čoveka koji je Hrvat samo po imenu i prezimenu, ali u političkom smislu ne predstavlja ni dva odsto Hrvata u BiH", istakao je Savić.

"Ne možemo da razvijemo to poverenje da se nećemo mešati jedni drugima u izbor političkih predstavnika. To je kao da dajete vampiru da čuva transfuziološki zavod, previše su ovde zatrovani odnosi da bi ste nekome dali da bira vašeg političkog predstavnika. To je suludo, i zato neće moći da prođe", dodao je sagovornik Euronews Srbije.

Princip "jedan čovek-jedan glas" je prvi put zatražen na Kongresu saveza komunista Jugoslavije, pa je naišao na odbijanje, ali su nedugo potom usledili prvo raspad partije, pa zemlje. Savić kaže da postoje mnogi slični primeri, ali da se ovde traži nešto što je već odbijeno pre 30 godina.

"Sada kada se isto traži u BiH, koja je po mnogo čemu Jugoslavija u malom, i ide se po drugom principu. Kad smo kod presuda Evropskog suda, imate i da brojne presude nisu implementirane u zemljama EU", rekao je Savić.

"Nije to 'sveto slovo', a kod nas je i ovako shvaćeno više kao konsultativnog karaktera, nego kao obavezujuće. Ako EU bude insistirala na tome za ulazak u blok, onda od ulaska nema ništa. To je jedna Kvaka 22 koja je naizgled nerešiva, ali mislim da se uz komunikaciju i dugoročan strateški, politički dijalog, može doći do rešenja", zaključio je sagovornik Euronews Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa