Region

Dodikov branilac: U optužnici nema jedinog dokaza koji je predložila odbrana

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

21:52

Dodikov branilac: U optužnici nema jedinog dokaza koji je predložila odbrana
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Goran Bubić, branilac predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je da je odbrana u toku istrage u predmetu protiv Dodika predložila jedan jedini dokaz kojeg u popisu dokaza u optužnici nema.

"Taj dokaz je zapisnik sa sednice Saveta bezbednosti UN iz jula 2021. gde se jasno zaključuje da Kristijan Šmit nije rezolucijom potvrđen kao visoki predstavnik u BiH", rekao je Bubić za RTRS.

On je naveo da su prethodni prigovori na optužnicu trenutno pravno sredstvo koje je na raspolaganju odbrani.

"Legitiman razlog za prigovore jeste činjenica da nije u pitanju radnja koja predstavlja krivično delo. Da bi imali krivično delo, moramo imati krivični zakon koji inkriminiše to delo, a u ovom slučaju nemamo legitimnog zakonodavca, dakle nemamo krivično delo. Nije dovoljno da se samo tamo neka odluka nekog gospodina Kristijana Šmita objavi u Službenom glasniku BiH, već je nužno da je taj samozvani autoritet legitimisan da donese zakon u BiH", pojasnio je Bubić.

On je istakao da je reč o politički montiranom procesu protiv predsednika Srpske i da je u takvoj situaciji nužna odbrana političkim i pravnim sredstvima, te da će pravni tim preduzeti sva pravna sredstva.

Bubić je poručio da "poslodavac predsedniku Republike Srpske nije ni Šmit ni Tužilaštvo, već narod Srpske" i da je to njegova legitimacija.

Milorad Dodik saopštio je ranije danas da je optužnica podignuta protiv njega dobra vest, jer će na suđenju morati da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja.

"Optužen sam za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Da bi mi sudili, moraće da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja i da može nametati zakone", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa