Region

Šmit o nedolasku u Banjaluku: Ne osećam se kao kukavica i slabić, ispao sam mudriji od Dodika

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

17:56

Šmit o nedolasku u Banjaluku: Ne osećam se kao kukavica i slabić, ispao sam mudriji od Dodika
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da se ne plaši pretnji predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i da će otići u Republiku Srpsku, ne precizirajući kada.

Šmit, koji je juče odustao od odlaska u Banjaluku gde ga je u zakazano vreme čekao samo potpredsednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković, kaže da se zbog toga ne oseća kao kukavica i slabić, već da je ispao mudriji od Dodika.

"Bile su postavljene barikade da bi se sprečio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spreče moj dolazak?! Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprečava, da li bilo ko osim u Banjaluci veruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro delovao”, rekao je Šmit za sarajevsku N1.

Poručio je da će u Banjaluku sigurno otići, ali nije precizirao kada.

"Ja ću svoje obaveze izvršiti i mnogi će se začuditi kako će to izgledati. Kad bih se plašio da odem u deo zemlje koja je kandidat za EU zato što mi neko preti, onda nešto ne bi bilo uredu sa mnom", rekao je nemački diplomata.

Šmit je u emisiji odgovarao i na pitanja da li sme da smeni Dodika, da li će nametati nove zakone, ima li i dalje podršku međunarodne zajednice i hoće li ostati u BiH, da li je on visoki predstavnik samo za Federaciju a ne i za Republiku Srpsku, zatim da li je ugrožen mir u zemlji, kao i šta bi se desilo ako bi se ugasio OHR i ako bi strane sudije napustile Ustavni sud.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa