Region

Slučaj "Tunel" drma Crnu Goru: Šta skriva 30 metara koji povezuju sud i privatni stan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

18:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tunel dugačak 30 metara koji vodi od sudskog Depoa Višeg suda u Podgorici do jednog iznajmljenog stana u strogom centru grada poslednjih dana centralna je tema u medijima, ali i na društvenim mrežama. Istraga o tome ko je prokopao tunel je u toku. Crnogorska policija traga za šest osumnjičenih, a iz bezbednosnog sektora je za portal RTCG rečeno da oni nisu iz Crne Gore.

Tunel do Depoa Višeg suda, u kome se čuvaju dokazni materijal i dokumenti, prokopan je iz jedne obližnje zgrade i dugačak je oko 30 metara. Stan odakle vodi tunel iznajmljen je krajem jula osobama koje su koristile falsifikovana dokumenta.

Otvor podzemnog prolaza dimenzija je 70 sa 60 centimetara i najverovatnije je kopan od kraja jula do prošlog vikenda, kada su lopovi puzeći upali u depo.

Istražitelji su u tunel prvobitno spustili robota, kojim je snimljen kompletan prostor, a potom su pripadnici Protivterorističke jedinice prošli kroz taj otvor, tražeći tragove koji bi im možda mogli pomoći u istrazi.

Uprava policije Crne Gore

 

Iz crnogorske policije je saopšteno da se traga za šest osoba, o kojima, osim da nisu iz Crne Gore, bezbednosni sektor nije dao druge informacije. Na teritoriji Podgorice policija je pronašla i kombi za koji postoji sumnja da su ga koristili osumnjičeni.

Biro za operativnu koordinaciju službi bezbednosti saopštio je da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na pravosudne institucije.

Za iskopavanje tunela potrebne precizne mape

Sudski veštak građevinske struke Dragan Žarković kaže da za iskopavanje tunela od 30-ak metara koji spaja dve zgrade nije bila potrebna teška mehanizacija, ali jesu precizne mape.

"Neko je morao dati podatke krajnje tačke tunela, to je morao uraditi sa geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam da je rađen sa ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih savremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period možda i noću", navodi Žarković.

Dodao je da zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje ni mogućnost da su korišćene savremene tihe mašine, tzv. krtice.

"Onaj ko se bavi ovakvim stvarima, a to su organizovane kriminalne grupe imaju savremenije tehnologije nego oni koji bi trebalo da ih sprečavaju u tome. To je problem Crne Gore", rekao je Žarković, a preneo portal RTCG.

Da su počinioci morali imati pomoć, stav je i crnogorskog premijera Dritana Abazovića. On je sa ministrom pravde obišao prostoriju u Sudu do koje je iskopan tunel, i tom prilikom poručio da državom više nikada neće vladati mafija.

On je potom za RTCG rekao da smatra da je neko iz Višeg suda pomagao onima koji su upali u Depo, što je dovelo do javne polemike između premijera i Vrhovnog suda, odakle je stigla osuda premijera i poručeno da je zaključak Abazovića proizvoljan i ničim utemeljen.

U međuvremenu su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici počela ispitivanja svih koji imaju ili mogu imati saznanja o tunelu, a kako je rekao rukovodilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Duško Milanović, predviđeno je i saslušanje predsednik Višeg suda Borisa Savića.

Admiral u penziji Dragan Samardžić rekao je da je ovo krah bezbednosnog sistema i da bi ostavke trebalo da podnesu premijer, ministri unutrašnjih poslova i pravde, direktori Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i predsednik Višeg suda.

Za predsednika Crne Gore Jakova Milatovića slučaj "Tunel" pokazatelj je da u narednom periodu fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani.

"Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa krimilanim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru", rekao je Milatović.

Šta nedostaje iz depoa Suda?

Informacije o tome šta je interesovalo lopove i da li je i šta nestalo od dokaznog materijala i spisa su kontradiktorne.

Predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić, novinarima je po otkrivanju tunela rekao da iz depoa “gotovo ništa ne nedostaje” i da veruje da je pripreman za bekstvo nekog od pritvorenika. Direktor Uprave policije Nikola Terzić, međutim, istovremeno je odgovorio da ne misli da su kriminalci "kopali rekreativno".

Rukovodilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Duško Milanović je danas rekao da do sada nije utvrđeno šta tačno nedostaje iz depoa Višeg suda u Podgorici i iz kojih predmeta.

Ipak, crnogorski mediji ranije su preneli da je ukradeno nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana.

“Vijesti” saznaju i da su osim pištolja ukradeni i dokazi iz više predmeta, ali da se veruje da su lopovi namerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

Komentari (0)

Evropa