Region

EU: Poricanje genocida protivno vrednostima Unije, cilj je pomirenje i prevazilaženje nasleđa rata u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

17:58

EU: Poricanje genocida protivno vrednostima Unije, cilj je pomirenje i prevazilaženje nasleđa rata u BiH
Valentin Incko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

EU je primila k znanju donošenje zakona u BiH protiv poricanja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, uz konstataciju da ”revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima”.

”Pomirenje je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja EK koje BiH mora da ispuni kako bi napredovala na svom putu ka EU. U tom pogledu EU je od početka bila jasna u svojim očekivanjima, što je nedavno rečeno i u zajedničkoj izjavi šefa diplomatije EU Žosepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varheija povodom 26. godišnjice obeležavanja genocida u Srebrenici”, navodi se u izjavi portparola EU.

U izjavi se dodaje da EU očekuje od lidera u BiH da deluju ”suvereno” i da ”preduzmu konkretne korake u cilju promocije okruženja pogodnog za pomirenje i prevazilaženje nasleđa rata.

U Briselu i ovom prilikom ponavljaju svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, dok se politički lideri pozivaju da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike, podela i koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Visoki predstavnik Incko danas je nametnuo odluku koja se odnosi na dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Zakonom Na osnovu zakona  kažnjavaće se oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa