Evropa

Salvini: Italija će tužiti Austriju sudu EU zbog blokade prelaza Brener

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

11:36

Salvini: Italija će tužiti Austriju sudu EU zbog blokade prelaza Brener
Mateo Salvini - Copyright Tanjug AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vlada tužiće Austriju pred sudom EU zbog blokiranja prelaza Brener na granici dve zemlje, izjavio je zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini. On je rekao da taj čin Austrije predstavlja "akt nasilja i političke arogancije", preneo je Euraktiv.

Salvini je osudio Austriju zbog blokiranja putovanja italijanskih prevoznika preko austrijske teritorije i zbog toga što je nedavno najavila granične kontrole na granici sa Italijom da bi sprečila prelazak ilegalnih migranata koji su poslednjih sedmica u sve većem broju pristizali na italijanske obale.

Posle četiri godine nereagovanja Evropske komisije (EK), Italija je odlučila da formalno aktivira proceduru koja daje pravo državi članici EU da pokrene tužbu pred Evropskim sudom pravde protiv država članica zbog kršenja zakona Unije, naveo je Salvini, napominjući da je EK trebalo da pokrene tu proceduru.

Salvini je istakao da Italija u ovom trenutku veruje u pravdu Evropskog suda. Podsetio je da je Austrija uvela restrikcije navodno zbog ekoloških razloga, ali tvrdi da zaštita životne sredine nije uopšte u pitanju, već da je reč o nelojalnoj austrijskoj konkurenciji prema italijanskim i nemačkim preduzetnicima i prevoznicima i celom evropskom kontinentu.

Prelaz Brener je jedno od glavnih čvorišta između južne i severne Evrope, a austrijsko blokiranje granice kritikovala je i susedna Nemačka koja je takođe kažnjena zbog ograničenja koja su nametnuta transportu.

Komentari (0)

Evropa