Evropa

Begović o tunelu do suda: Meseci će proći dok se utvrdi šta je nestalo iz depoa, problem za predmete koji nisu okončani

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

10:13

Begović o tunelu do suda: Meseci će proći dok se utvrdi šta je nestalo iz depoa, problem za predmete koji nisu okončani
Begović o tunelu do suda: Meseci će proći dok se utvrdi šta je nestalo iz depoa, problem za predmete koji nisu okončani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski advokat Zdravko Begović izjavio je da nestanak dokaza iz depoa Višeg suda u Podgorici može biti problematičan u predmetima koji nisu pravosnažno okončani, ali da se sve može rešiti pronalaskom drugih dokaza. 

On je u emisiji TVCG "Dobro jutro Crna Goro" rekao da će proći meseci dok se utvrdi šta je tačno nestalo iz depoa i koji su dokazi kontaminirani.

Smatra da je zakazao neko iz bezbednosnog sektora i da mora da podnese odgovornost. Prema njegovim rečima, kriminalci su poslali poruku državi da pod hitno mora da počne izgradnju, kako je naveo, "nikad dosanjane" Palate pravde.

Iz depoa Višeg suda je kroz tunel koji je prokopan od zgrade preko puta, prema dosadašnjoj istrazi, nestalo osam vrsta oružja u predmetima koji nisu pravosnažno okončani.

"U tim predmetima može biti problematično da neki od dokaza nedostaje, jer sve dokazne stranke tokom glavnog pretresa imaju pravo da izvrše uvid u taj jedan predmet, recimo ako je u pitanju oružje, pištolj ili revolver i naravno jedna od strana u postupku može tražiti dodatno veštačenje. Ukoliko nema tog oružja kojim je izvršeno krivično delo, ukoliko je to oružje nestalo na ovaj način, sud će morati da raspolaže drugim dokazima”, precizira Begović.

Međutim, kaže, ukoliko je neko okrivljen za nelegalno držanje oružja, a pronađen je samo jedan pištolj, koji sada nedostaje, to može biti problematično.

"Jeste problematično, ali ne nerešivo, uvek se mogu pronaći i drugi dokazi”, kazao je Begović.

"Mi kao branioci ćemo naravno iskoristiti situaciju, koliko nam to zakon dozvoljava, da dokažemo da naši branjenici nisu izvršili krivično delo. Ja ne znam da li je neki od tih revolvera koji su bili u depou kontaminiran. Da li su biološki tragovi uklonjeni ili su postavljeni neki novi kako bi se zavarao trag, ne mogu da znam. Tamo ima stotine hiljada oduzetih stvari i trebaće toliko vremena da se izvrši popis u Višem sudu, da će proći meseci dok ne bude tačno određeno šta je nestalo i da li su neki dokazi kontaminirani", rekao je, između ostalog, Begović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa