Evropa

Tužilaštvo traži novo suđenje za Marin Le Pen zbog zloupotrebe fondova EU

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

14:01

Tužilaštvo traži novo suđenje za Marin Le Pen zbog zloupotrebe fondova EU
Tanjug/AP/Francois Mori - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo u Parizu zatražilo je suđenje za "Nacionalno okupljanje" i 27 osoba povezanih sa ekstremno desničarskom strankom, uključujući Marin Le Pen i njenog oca, osnivača stranke Žan-Marija, osumnjičenih da su učestvovali u sistemu pronevere evropskih javnih fondova između 2004. i 2016. godine.

Istraga je počela u martu 2015. godine, kada je Evropski parlament saopštio da je eventualne nepravilnosti koje je počinila stranka sa tadašnjim nazivom "Nacionalni front" uputio kancelariji EU za borbu protiv prevara u vezi sa platama isplaćenim poslaničkim pomoćnicima.

Tužilaštvo je otvorilo istragu u decembru 2016. godine, s ciljem da se utvrdi da li je tadašnji Nacionalni front koristio novac namenjen pomoćnicima parlamenta EU za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku, prenosi Figaro.

Tužilaštvo traži i suđenje partiji  "Nacionalni okupljanje", kao pravnom licu, za saučesništvo i prikrivanje pronevere javnih sredstava, tokom čitavog perioda. Poslanicima EU se dodeljuju sredstva za pokrivanje troškova, uključujući njihove pomoćnike, ali nisu namenjena za partijske troškove.

Stranka Marin Le Pen, koja se sada zove "Nacionalno okupljanje" negira bilo kakvu nezakonitost.

"Osporavamo ove tvrdnje koje predstavljaju pogrešno razumevanja rada opozicionih poslanika i njihovih pomoćnika, a koji je pre svega politički", navodi se u saopštenju te stranke.

Le Pen se suočava sa potencijalnom zatvorskom kaznom od deset godina, novčanom kaznom od milion evra i zabranom obavljanja javne funkcije u trajanju od deset godina, saopštilo je tužilaštvo.

Marin Le Pen je optužena u junu 2017. za povredu poverenja i  saučesništvo, optužbe koje su kasnije prekvalifikovane u proneveru javnih sredstava. 

Sudije sumnjaju da je njena stranka "usklađeno i svesno uspostavila  sistem pronevere" sredstava u iznosu od 21.000 evra mesečno", koje je Evropska unija dodeljivala svakom poslaniku za plaćanje poslaničkih pomoćnika.

Pomoćnici su zapravo radili u celini ili delimično za "Nacionalno okupljanje", što je stranci omogućavalo značajnu uštedu plata. 

Komentari (0)

Evropa