Evropa

Šef sicilijanske mafije u komi, lekari prestali da ga hrane

Komentari

Autor: Index.hr

24/09/2023

-

13:27

Šef sicilijanske mafije u komi, lekari prestali da ga hrane
Šef Koza nostre - Copyright Tanjug AP/Italian Police, LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji kum sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, koji je uhapšen u januaru posle trideset godina provedenih u bekstvu, nalazi se u nepovratnoj komi u bolnici, a lekari su odlučili da prestanu da ga hrane, prenosi Index.hr pozivajući se na italijanske medije.

Mesina Denaro ima 61 godinu, ali već nekoliko godina boluje od raka debelog creva. Njegova odluka da započne lečenje je rezultirala njegovim hapšenjem nakon posete klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu.

Nakon hapšenja, Denaro je šest puta uzastopno osuđen na doživotni zatvor, gde se i nalazi i gde je nastavio lečenje, piše Index.hr.

Stanje mu se pogoršalo

Zdravstveno stanje mafijaša, koji je hospitalizovan početkom avgusta, pogoršalo se poslednjih dana i sada je u "nepovratnoj komi", pišu italijanski mediji.Lekari su se složili da je zdravstveno stanje pacijenta takvo da mu treba prekinuti hranjenje, a sam Denaro je prethodno zatražio da se ne reanimira.

Poznat po nadimku Diabolik, imenu kriminalca i protagonista poznatog italijanskog stripa čiji je i sam obožavalac, Mateo Mesina Denaro bio je dugogodišnji šef Koza nostre u zapadnoj sicilijanskoj provinciji Trapani, iako se njegova moć širila i na Palermo.

Tanjug AP/Carabinieri via AP

 

Bio je poznat kao nemilosrdan ubica i poslednji predstavnik stare garde Koza Nostre. Godine 1992. bio je deo grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški bos Salvatore Riina (1930 - 2017) poslao u Rim da ubije sudiju Đovanija Falkonea, poznatog borca protiv mafije. Uspeli su u bombaškom napadu 23. maja kod Palerma.

Mateo Mesina Denaro nestao je u leto 1993. godine i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su usledile za njim se intenzivno tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svog rodnog grada Kastelvetrana na zapadnoj Siciliji. Posle višegodišnjeg prisluškivanja članova njegove porodice i prijatelja, policija je konačno pronašla Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu, gde je dolazio na redovan lekarski pregled.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa