Evropa

Erdogan: Turska će ratifikovati članstvo Švedske u NATO ako SAD održe obećanje

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

18:50

Erdogan: Turska će ratifikovati članstvo Švedske u NATO ako SAD održe obećanje
Erdogan: Turska će ratifikovati članstvo Švedske u NATO ako SAD održe obećanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će turski parlament poštovati obećanje da će ratifikovati pristupanje Švedske NATO-u, ako se SAD budu pridržavale svoje obaveze da isporuče borbene avione F-16 Ankari.

"Nadam se da će, sve dok oni ostanu verni svojim obećanjima, i naš parlament ostati lojalan svom obećanju", rekao je Erdogan, prenosi list Sabah.

Kako navodi Blumberg, Ankara želi brzo rešenje situacije vezane za nabavku aviona F-16 od Vašingtona, gde su američki poslanici predvođeni demokratskim senatorom iz Nju Džersija Bobom Menendezom do sada blokirali napredak u pregovorima.

Erdogan je rekao da su optužbe za korupciju protiv senatora prošle sedmice stvorile prednost koju Turska želi da iskoristi.

Švedska je zajedno sa Finskom podnela zahtev za članstvo u NATO nakon što je Rusija 2022. započela invaziju na Ukrajinu, a Finska je primljena u Alijansu u aprilu ove godine. Kako bi neka zemlja postala članica, potrebno je da sve ostale članice donesu jednoglasnu odluku o tome.

Komentari (0)

Evropa