Evropa

Varhelji: Uskoro izveštaj i novi predlozi za proširenje EU

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

16:28

Varhelji: Uskoro izveštaj i novi predlozi za proširenje EU
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da će Evropska komisija za dve nedelje predstaviti novi izveštaj i način proširenja Evropske unije, kao i da će se naredni paket zemalja kandidata za članstvo sastojati od deset zemalja.

''U izveštaju će biti objavljen i način za ubrzano pristupanje zemalja, kao i plan rasta za Zapadni Balkan, koji će imati četiri stuba'', rekao je Varhelji tokom zajedničke konferencije za štampu sa minsitrom za spoljne poslove Španije Hoseom Manuelom Albaresom Buenom.

On je istakao da će prvi stub ubrzanog proširenja EU na Zapadni Balkan predstavljati stvaranje socio-ekonomskih reformi kako bi se pojačao rast, a drugi da se stvore prilike za postepeno integrisanje regiona u jedinstveno tržište pre pristupanja, od čega će, kako je naveo, koristi imati i EU i zemlje kandidati.

Kao treći stub, Varhelji je naveo jačanje rada na reformama na polju demokratije i vladavine prava, što je ocenio kao suštinske vrednosti, a kao četvrti stub je naveo stvaranje alata da se smanji ekonomska razlika članica i kandidata, tako što će se pojačati finansijska pomoć zbog ubrzanja reformi.

''Tako ćemo stvoriti nove alate kroz koje će EU pokazati da stvara prave uslove za nove članice. A na kandidatima je da ih iskoriste'', rekao je Varhelji.

On je dodao da će se unutar EU održati debata o tome da li je potreba reforma postojećih institucija bloka, i naveo da je zaključak Evropske komisije takav da ta debata može da se odvija paralelno sa procesom proširenja i da je potrebno obe stvari sprovesti u najkraćem roku.

''Od početka mandata, ovaj saziv Evropske komisije kredibilno se zalagao za proširenje, a geopolitičke promene pokazuju nam da dugoročni mir za EU zavisi od proširenja. Mogao bih da ponavljam stare floskule, ali one su sada dobile na težini. Videli smo hitne reakcije, ako hoćete i refleks, kod tri zemlje nakon početka rata u Ukrajini, one misle da im članstvo u EU najbolje garantuje dugoročni mir'', rekao je Varhelji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa