Evropa

"Ne mogu da dišem, hladno je": Šest žena spaseno iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što su nazvale novinarku BBC-ja

Komentari

Autor: BBC

28/09/2023

-

21:31

"Ne mogu da dišem, hladno je": Šest žena spaseno iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što su nazvale novinarku BBC-ja
"Ne mogu da dišem, hladno je": Šest žena spaseno iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što su nazvale novinarku BBC-ja - Copyright Printcreen/BBC

veličina teksta

Aa Aa

Šest žena spaseno je iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što je panična SMS poruka novinarki BBC-ja pokrenula napetu potragu. Žene, od kojih su četiri vijetnamske državljanke i dve iz Iraka, provele su više od 10 sati u skučenom prostoru, okružene kutijama banana, u nadi da će uspeti da stignu do Velike Britanije ili Irske, prenosi BBC.

Kad su shvatile da kamion ide u suprotnom smeru, počele su da paniče. Temperatura u kamionu bila je vrlo niska, što je pojačalo osećaj straha. U potrazi za pomoći, jedna od njih uspela je da dođe novinarke BBC-ja u Londonu.

"Ne mogu da dišem, hladno je", rekla je žena novinarki Khue Luu putem poruke. Rekla je i da su vrata kamiona bila zatvorena gvozdenom šipkom i da su bile zarobljene unutra.

Žena je novinarki poslala i dva kratka videa koja pokazuju prostor pretrpan kutijama, ostavljajući samo nekoliko desetaka centimetara prostora na kojem su mogle da sede. U jednom videu je moglo da se čuje kako žena na engleskom govori: "Ne mogu da dišem."

Printcreen/BBC

 

Žena je uspela da pošalje i svoju GPS lokaciju, na osnovu čega je novinarka uspela da ustanovi da se kamion sa ovim ženama nalazi na autoputu E15 u blizini Dracea, severno od Liona.

Novinaka BBC-ja je odmah reagovala i poslala poruke kolegama u Francusokj. Jedan od njih kontaktirao je policijsku stanicu koja je najbliža lokaciji kamiona, i poslao sve podatke koje je britanska novinarka prikupila. Dok su nestrpljivo čekali da policija interveniše, novinari su nastavili da pratite vozilo.

Uhapšen vozač

Novinarka je sve vreme komunicirala sa ženama, govoreći im da izbegavaju razgovor kako bi uštedele vazduh. Stalno ih je podsećala da je policija na putu.

Žene su joj rekle da su još tri žene bile spremne da se popnu u kamion, ali da su na kraju ipak odustale. Umesto toga, jedna od njih je uslikala vozilo i registarski broj. 

Ubrzo nakon toga francuska policija je saopštila da je uspela da presretne kamion. Vozač je uhapšen i pokrenuta je istraga zbog sumnje na krijumčarenje ljudi. 

Nekoliko sati kasnije, francuski tužilac je rekao da je vozilo iz Litvanije i da je vozač pod istragom.

Kako je dodao, među šest žena spasenih iz kamiona bila je i jedna maloletnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa