Evropa

Francuski političar Erik Zemur kažnjen sa 4.000 evra zbog homofobnih izjava

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

19:51

Francuski političar Erik Zemur kažnjen sa 4.000 evra zbog homofobnih izjava
Erik Zemur - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Ultradesničarski francuski političar Erik Zemor osuđen je danas u Parizu na novčanu kaznu od 4.000 evra zbog homofobične uvrede, jer je u oktobru 2019. na TV kanalu "CNews" izjavio da su homoseksualci "porobili" državu "u svoju korist".

Njegov advoka Olivije Pardo najavio je žalbu na ovu odluku, prenosi francuski dnevnik Mond. 

Udruženje "Stop Homofobija" podnelo je tužbu sudu u Parizu zbog Zemurovih komentara u emisiji koja na komentare Erika Zemoura 15. oktobra 2019. godine u informativnoj emisiji na temu "Medicinski potpomognuta oplodnja: napredak?", nakon što je francuski parlament u prvom čitanju usvojio predloga zakona kojim se posebno predviđa proširenje medicinski potpomognute oplodnje (PMA) na ženske parove i neudate žene.

"Imamo hirove male manjine koja ima kontrolu nad državom, koja ju je porobila u svoju korist i koja će prvo dezintegrisati društvo, jer ćemo imati decu bez oca. Upravo sam vam rekao da je to katastrofa a, kao drugo, ko će sve druge Francuze naterati da plaćaju za njegove hirove", rekao je Zemur tokom duge debate u TV studiju.  

Nakon zvaničnog obaveštenja CSA (Visokog audiovizuelnog saveta), repriza emisije je izbrisana sa veb stranice kanala krajem novembra 2019. O slučaju je raspravljano 15. maja ove godine i Veće za štampu pariskog suda je donelo odluku svoju odluku danas.

"Komentari sadrže prezir prema ljudima na koje ciljaju, a njihovu želju za potomstvom svode na "sebičan hir" i čak poprimaju nečuvenu dimenziju, jer se ističe da im je omogućeno potčinjavanje državnog aparata da bi zadovoljili tu želju", navodi se u presudi suda. 

Kako se dodaje, Zemur je svojim izjavama diskvalifikovao homoseksualce očima javnosti zbog ono što jesu, tvrdeći da njihova seksualna orijentacija nužno izaziva ponašanje suprotno opštem interesu.

Direktor TV kanala "CNews" Serž Neđar osuđen je na novčanu kaznu od 4.000 evra, od čega je 2.000 uslovno. Naloženo im je da solidarno plate građanskim udruženjima "Stop homofobiji", "Adheos" i "Mousse", ukupno 3.000 evra odštete i 2.000 evra sudskih troškova.

Bivši predsednički kandidat krajnje desnice i aktuelni predsednik partije "Rekonkvest" je dva puta pravosnažno osuđivan zbog izazivanja mržnje, zbog antiislamskih i antimigrantskih komentara 2010. i 2016. godine. 

On je rekao da je svoju partiju nazvao Rekonkvest po istorijskom periodu poznatom kao "rekonkvista", kada su hrišćanske vojske proterale muslimane sa Iberijskog poluostrva.
Do kraja ove godine čeka ga desetak suđenja, navodi francuski list.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa