Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski napadi na Dnjepropetrovsku,Hersonsku i Černigovsku oblast

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2023

-

08:11

RAT U UKRAJINI Ruski napadi na Dnjepropetrovsku,Hersonsku i Černigovsku oblast
RAT U UKRAJINI Ruski napadi na Dnjepropetrovsku,Hersonsku i Černigovsku oblast - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 584 dana.Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ponovo je posetio ukrajinsku luku Odesu gde je još jednom potvrdio podršku EU Ukrajini.Predsednik Zelenski kaže da je Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje i da je spremna da ponudi posebne uslove kompanijama koje bi mogle da razvijaju proizvodnju oružja zajedno sa Ukrajinom. Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin, rekao je da je Ukrajina granatirala manastir Svetog Nikolaja u tom regionu i da su tom prilikom ranjeni jedan monah i jedan vernik. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Medvedev najavio da Rusija neće prestati sa ratom sve dok ne bude uništen "nacistički režim u Kijevu".

Ključni događaji:

  • Fico: Slovačka ima većih problema od pomoći Ukrajini
  • Finski premijer: Ne odustajemo od podrške Ukrajini, Rusija je nepredvidiva
  • Medvedev: Britanski instruktori u Ukrajini biće naša legitimna meta
  • Pušilin: Ukrajinske snage granatirale manastir u DNR, dvojica ranjena
  • Zelenski: Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje
  •  Medvedev: Rusija će nastaviti rat do uništenja nacističkog režima u Ukrajini
  • Borelj u poseti Odesi ponovio punu podršku EU Ukrajini

 

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 


22.20 Borelj: Neformalni sastanak Saveta EU sutra u Kijevu

 

Neformalni sastanak Saveta EU na nivou ministara spoljnih poslova biće održan sutra u Kijevu, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tokom posete Ukrajini.

"O tome će biti doneta odluka, ali ne mogu da vam kažem da li sledeće sedmice ili sledećeg meseca", rekao je Borelj, odgovarajući na pitanje da li će odluka o dodeli 20 milijardi evra pomoći Ukrajini biti doneta sutra na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Kijevu, preneo je TASS.

On je dodao da sutra ne treba očekivati bilo kakve odluke, jer se radi o neformalnom sastanku, a neformalni sastanci su obično posvećeni dubljim političkim raspravama, a ne donošenju konkretnih odluka.

Pres-služba Saveta EU nije najavila bilo kakve neformalne sastanke za 2. oktobar. Sve posete zapadnih zvaničnika Ukrajini odvijaju se bez prethodnog objavljivanja datuma, navela je agencija.

22.06 Zelenski: Ništa neće oslabiti borbu Ukrajine protiv Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ništa neće oslabiti borbu njegove zemlje protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres usvojio nacrt zakona o privremenom finansiranju koji izostavlja pomoć Ukrajini.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da je dobio uveravanja o daljoj vojnoj pomoći u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, preneo je Rojters.

"Sekretar Ostin me je uverio", napisao je on na platformi X (Tviter) da će se američka podrška Ukrajini nastaviti i da će ukrajinski "ratnici i dalje imati snažnu podršku na bojnom polju".

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da Kijev radi sa svojim američkim partnerima na obezbeđivanju odluke o novom budžetu koja bi uključivala sredstva za Ukrajinu i da je američka podrška netaknuta.

Zelenski, u snimljenom govoru povodom praznika Dana branilaca, nije direktno govorio o glasanju u Kongresu, ali je ponovio svoju odlučnost da se bori do pobede. Niko ne može da "ugasi" stabilnost Ukrajine, izdržljivost, snagu i hrabrost, rekao je i dodao da će Ukrajina prestati da pruža otpor i bori se na dan pobede.

"Dok se tome približavamo svakim danom, kažemo: 'Borićemo se koliko god bude potrebno'".

19.18 Bajden sugerisao da su demokrate sklopile dogovor sa republikancima o pomoći Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden sugerisao je danas da su demokrate sklopile dogovor sa republikancima o podršci Ukrajini nakon što je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu.

Upitan na konferenciji za novinare da li može da veruje republikancu, predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju oko budućih dogovora, Bajden je odgovorio da su upravo napravili jedan dogovor o Ukrajini, pa će videti, preneo je Rojters. Bajden je, takođe, kritikovao republikance zbog odugovalačenja pregovora o odobravanju budžeta za vladinu potrošnju. "Muka mi je i umoran sam od balansiranja", rekao je Bajden. 

18.48 Moravjecki podsetio Zelenskog na izbeglice koje je prihvatila Poljska

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mora da zapamti da je Poljska prihvatila dva miliona izbeglica, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki na kongresu vladajuće partije Pravo i pravda.

"Poljska je pod svoje krovove prihvatila dva miliona Ukrajinaca. Poljaci su prihvatili Ukrajince, mi smo najviše pomogli u vreme kada su Nemci hteli da pošalju 5.000 šlemova u opsednuti Kijev. Vredelo bi da gospodin predsednik Zelenski nije zaboravio na ovo", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema Moravjeckom, Kijev teži prijateljstvu sa Berlinom. 

"Razumem da se njemu (Zelenskom) čini da će imati blizak savez sa Nemačkom", rekao je on, upozoravajući da će Nemačka uvek težiti da postigne sporazum sa Rusijom.

Prema različitim izvorima, u Poljskoj trenutno živi između milion ipo izbeglica iz Ukrajine. 
Od marta ove godine, odlukom poljskih vlasti, izbeglice koje borave u Poljskoj duže od 180 dana moraju da pokriju 75 odsto troškova stanovanja.

18.07 Fico: Slovačka ima većih problema od pomoći Ukrajini

Slovačka ima većih problema od "pomoći Ukrajini", izjavio je danas Robert Fico čija je stranka SMER-SSD pobedila na parlamentarnim izborima u subotu i istakao da će učiniti sve što može kako bi pokrenuo mirovne pregovore, ali da je njegova pozicija nepromenjena.

"Smatramo da je Ukrajina jedna velika tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za sastav nove vlade učinićemo sve što možemo kako bismo organizovali mirovne pregovore što je pre moguće", rekao je bivši slovački premijer na konferenciji za novinare, koji je tokom kampanje zalagao za okončanje vojne pomoći Ukrajini.

Fico je naglasio da je spreman da se pomogne Ukrajini u humanitarnim pitanjima ili obnovi, ali da je stav o oružju poznat i nepromenjen, prenela je Hina. 

17.21 Borelj: Ukrajini potrebno još vojne pomoći, EU će joj pružiti stalnu podršku

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je danas tokom posete Kijevu izjavio da je Ukrajini potrebno još vojne pomoći i obećao stalnu podršku EU.

On je rekao da je razgovarao o kontinuiranoj vojnoj pomoći EU tokom prvog sastanka sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, preneo je Rojters. "Pripremamo dugoročnu bezbednosnu podršku Ukrajini", dodao je Borelj.

 

 

14.39 Finski premijer: Ne odustajemo od podrške Ukrajini, Rusija je nepredvidiva

Premijer Finske Peteri Orpo poručio je danas da njegova vlada neće odustati od podrške Ukrajini, dodavši da je Rusija nepredvidiva.

"Mi moramo da radimo sve vreme jer je Rusija veoma nepredvidiva", rekao je Orpo i naveo da Moskva trenutno ne predstavlja pretnju po Finsku, prenosi finski javni servis YLE.
Istakao je da Evropa i Zapad moraju da imaju na umu da se Ukrajini na svaki način mora pomoći da pobedi u ratu.

"Pretnja Rusije neće nestati, čak i ako Ukrajina sutra pobedi", naveo je Orpo.
Prema njegovim rečima, bilo je vidljivih znakova zamora u podršci Ukrajini među evropskim zemljama, međutim finski premijer ističe da je podrška i dalje "veoma solidna".

"Bio sam pozitivno iznenađen i ponosan na to koliko je čvrsta podrška", rekao je Orpo.
Komentarišući rezultate izbora u Slovačkoj, on je dodao da je potrebno da prođe određeno vreme kako bi se videlo na koji način će se promeniti politika Slovačke nakon parlamentarnih izbora na kojima je najviše glasova osvojila stranka Smer-SDD.

Istovremeno, kaže da u Poljskoj neće biti velikih promena jer, kako navodi, Rusija i dalje predstavlja pretnju po tu zemlju.

Govoreći o Sjedinjenim Američkim Državama, Orpo je naveo da bi politika Vašingtona mogla da se promeni u budućnosti, u zavisnost od izbornih rezultata.

11.04 Medvedev: Britanski instruktori u Ukrajini biće naša legitimna meta

Britanski instruktori u Ukrajini biće legitimna meta ruske vojske, rekao je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

On je dodao da će ih ruske snage uništavati ne kao plaćenike već kao stručnjake NATO. "Zapad nas, aktivno se uključujući u sukob u Ukrajini, gura u treći svetski rat", upozorio je on, prenosi Sputnjik.

Medvedev je dodao da je ministar odbrane Velike Britanije odlučio da prebaci engleske kurseve obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju same Ukrajine, odnosno da, kako kaže, pretvori svoje instruktore u legitimni cilj ruskih Oružanih snaga.

Britanski "Telegraf" objavio je, pozivajući se na ministra odbrane Granta Šapsa, da Ministarstvo odbrane namerava da prvi put rasporedi svoje snage u Ukrajini, u skladu s planovima koje razmatra vojna komanda, kao i da je ministar pozvao više britanskih kompanija iz sektora vojne industrije da otvaraju fabrike u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Medvedev je komentarisao i ideju šefa nemačkog Komiteta za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman da se Kijevu dostave rakete „taurus“ kako bi kijevski režim mogao da gađa i ciljeve po Rusiji i tako oteža snabdevanje vojske.

„To je, kao, u skladu s međunarodnim pravom. Onda u tom će slučaju i udari po nemačkim fabrikama gde se te rakete proizvode biti potpuno u skladu s međunarodnim pravom“, naveo je on.

10.41 Ruski napadi na Dnjepropetrovsku, Hersonsku i Černigovsku oblast

Ruske snage napale su noćas Dnjepropetrovsku, Hersonsku i Černigovsku oblast, saopštile su vlasti tih ukrajinskih regiona. 

Načelnik Hersonske oblasne uprave Oleksandar Prokudin izjavio je da su dvojica muškaraca povređeni u ruskom granatiranju sela Stanislav, dok je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Sergej Lisak saopštio da su ruske snage noćas napale dronovima Krivi Rog i da je jedan dron uništen, ali da je oštećena civilna infrastruktura. 

Ruske snage su teškom artiljerijom gađale i Nikopolj, a oštećeni su dalekovodi i gasovodi, naveo je Lisak, prenosi agencija Unian.

Načelnik Černigovske oblasne uprave Vjačeslav Čaus saopštio je da su ruske snage šest puta gađale tu oblast iz minobacača i artiljerije.

profimedia

 

09.20 Regionalne vlasti: Tri osobe ranjene u ukrajinskom napadu na pijacu u Belgorodu

Tri osobe su danas ranjene kada su Oružane snage Ukrajine granatirale pijacu u Šebekinu, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. 

"Oružane snage Ukrajine u nedelјu ujutru granatirale su područje centralne pijace u Šebekinu. Prema preliminarnim informacijama, tri osobe su povređene", napisao je on na svom Telegram kanalu.

U napadu je ranjena jedna žena, a još dvojica muškaraca zadobila su rane na nogama od gelera, prenosi agencija Interfaks. Gladkov je dodao da su u napadu oštećene fasade tržnih pavilјona na pijaci, opštinske garaže i tri automobila.

profimedia

 

09.10 Tri ukrajinska teretna broda isplovila iz crnomorskih luka

Nakon što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica, a vlasti u Kijevu uspostavile privremeni humanitarni koridor, tri ukrajinska teretna broda isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka posle utovara, evidentirano je u bazi podataka pomorske plovidbe.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov potvrdio je prošlog meseca da su tri teretna broda krenula ka Ukrajini zbog nastavka izvoza hrane i čelika, podseća Rojters.

Na teretne brodove Azara, Jing Hao 01 i Eneida trebalo je da bude utovareno 127.000 metričkih tona poljoprivrednih proizvoda i gvozdene rude za Kinu, Egipat i Španiju.

08.40 Ministarstvo odbrane Rusije: Oborena tri ukrajinska drona iznad Smolenske oblasti

Ruska PVO oborila je jutros tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernator Smolenske oblasti Vasilij Anohin izjavio je da nije bilo povređenih, prenosi agencija RIA Novosti.

Smolenska oblast nalazi se na zapadu Rusije.

06.50 Pušilin: Ukrajinske snage granatirale manastir u DNR, dvojica ranjena

Dva muškarca ranjena su juče u napadu ukrajinskih snaga na manastir Svetog Nikolaja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je lider DNR Denis Pušilin. On je na Telegramu naveo da su ukrajinske snage granatirale teritoriju koja pripada manastiru, prenose RIA Novosti.

Kako precizira Tass, pozivajući se na neimenovane izvore iz regionalnih službi za vanredne situacije, ranjeni su monah i vernik. U napadu je oštećena infrastruktura manastira.

06.40 Zelenski: Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje. On je rekao da vlasti u Kijevu mogu da ponude posebne uslove kompanijama koje su spremne da razvijaju proizvodnju oružja zajedno sa Ukrajinom, prenosi CNN.

"To će biti korisno partnerstvo za obe strane. Mislim da je ovo dobro vreme i mesto za stvaranje velikog vojnog čvorišta", poručio je Zelenski nakon sastanka sa predstavnicima kompanija iz različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku, Švedsku i Češku.

On je istakao da su "nebeski štit" i deminiranje dva najveća prioriteta za Ukrajinu.

06.25 Medvedev: Rusija će nastaviti rat do uništenja nacističkog režima u Ukrajini

Rusija će nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoje iskonske teritorije, izjavio je juče zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Kako je naveo na Telegramu, Rusija će pobediti i u njenom sastavu biće još više novih teritorija, preneo je Sputnjik.

"Pobedićemo. A novih regiona u sastavu Rusije biće više", naveo je Medvedev. 

16.04 Borelj u poseti Odesi ponovio punu podršku EU Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  doputovao je u ukrajinsku luku Odesu, gde je ponovio da EU pruža vojnu, ekonomsku, političku i diplomatsku podršku Ukrajini.
On je istakao da je ta podrška neophodna kako bi se došlo do mira koji je pravedan i poštuje integritet i nezavisnost Ukrajine, prenosi agencija Ansa.

Borelj je takođe naglasio da je neophodna podrška Ukrajini u izvozu žita, jer Rusija, time što vrši opstrukciju tog izvoza, ugrožava veliki broj ljudi u najranjivijim zemljama sveta.

Šef evropske diplomatije posetio je u Odesi teško oštećenu Crkvu Preobraženja.

 

Komentari (0)

Evropa