Evropa

OEBS: Partnerstvo i povratak dijalogu ključni za ljudska prava i demokratiju

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

21:36

OEBS: Partnerstvo i povratak dijalogu ključni za ljudska prava i demokratiju
OEBS: Partnerstvo i povratak dijalogu ključni za ljudska prava i demokratiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izgradnja snažnog partnerstva i povratak istinskom dijalogu su ključni za prevazilaženje izazova u oblasti ljudskih prava i demokratije, poručili su danas lideri OEBS-a na otvaranju desetodnevne Varšavske konferencije o stanju ljudskih prava i sloboda u 57 država u regionu.

"U srcu svakog pokreta za ljudska prava je osnovno uverenje da svaki pojedinac, bez obzira na poreklo ili okolnosti, poseduje inherentna prava i dostojanstvo. Ova prava su univerzalna, nedeljiva i međuzavisna... i temelj na kojem se grade mirna, funkcionalna, inkluzivna društva", rekao je predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Rad OEBS-a na postizanju održive bezbednosti u 57 država regiona moguć je samo na osnovu demokratije, ljudskih prava i vladavine prava i u saradnji sa civilnim društvom. 

"Rad aktivista postaje sve opasniji"

Međutim, prema rečima direktora Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matea Mekačija, rad aktivista civilnog društva postaje sve opasniji na mnogim mestima u kojima ih tretiraju ne kao partnere već kao politički i bezbednosni rizik. 

"Hrabri rad aktivista civilnog društva i branitelja ljudskih prava leži u samom srcu naših demokratija. U OEBS-u smo duboko zahvalni na njihovom hrabrom radu, posebno u krhkim humanitarnim situacijama koje su rezultat sukoba širom našeg regiona. Na ovaj način stvaramo jedinstvenu platformu za istinski dijalog između državnih vlasti i civilnog društva širom regiona", poručio je direktor ODIHR-a.

Na konferenciji je ukazano da obim izazova zbog ukrajinskog rata i neizvesne bezbednosne situacije u Stepanakertu podseća na potrebu poštovanja međunarodnog prava i obezbeđenja zaštite civila.

Prečesto nazadovanje u pogledu posvećenosti demokratskim standardima

Pored oružanih sukoba, u pojedinim delovima OEBS-a jačaju se i manifestacije mržnje i diskriminacije, kao i prečesto nazadovanje u pogledu posvećenosti demokratskim standardima i vladavini prava.

"OEBS je posvećen radu sa civilnim društvom na svakom koraku dok unapređujemo naše napore u ljudskoj dimenziji. Ljudska dimenzija je fundamentalna za sveobuhvatni koncept bezbednosti OEBS-a", rekla je generalna sekretarka OEBS-a Helga Marija Šmid.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro podvukla je da je sloboda medija duboko ukorenjena u konceptu i principima demokratije.

"To je ono što omogućava i održava demokratska društva - pružajući ljudima informacije koje su im potrebne da budu slobodni i samoopredeljeni. Ne može biti demokratije bez slobode medija, kao što ne može biti bezbednosti bez slobode medija", dodala je. 

Desetodnevnu Varšavsku konferenciju o ljudskoj dimenziji organizuje predsedavajući OEBS-a Severna Makedonija 2023. uz podršku Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Konferencija okuplja skoro 1.500 registrovanih učesnika iz celog regiona OEBS-a, koji predstavljaju vlade, međunarodne organizacije, civilno društvo, medije i akademsku zajednicu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa