Evropa

Britanija vraća tražioce azila u baržu bez obzira na moguće kršenje zakona

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

18:26

Britanija vraća tražioce azila u baržu bez obzira na moguće kršenje zakona
Britanija vraća tražioce azila u baržu bez obzira na moguće kršenje zakona - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je saopštila da će vratiti tražioce azila u baržu na svojoj južnoj obali, uprkos tome što su protivnici te politike na sudu tvrdili da je takvo smeštanje tražilaca azila nezakonito.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova naveo je da je, nakon bezbednosnih testova, vlada počela da šalje pisma tražiocima azila potvrđujući da će biti prebačeni u plovilo pod nazivom ''Bibi Stokholm'', preneo je Rojters.

Kako se navodi, u avgustu samo nekoliko dana nakon što su desetine tražilaca azila prebačene dalje, bakterija legionela otkrivena je u sistemu vode na barži.

Vlada je na ovaj način želela da smanji dnevni trošak od osam miliona funti za smeštaj migranata u hotelima, gde bi trebalo da stanuju u periodu dok se obrađuju zahtevi za azil.

Međutim, kritičari su baržu, koja može da primi do 500 ljudi, nazvali nehumanom i uporedili je sa zatvorskim brodom.

Član Gradskog veća Portlanda Karalin Parkes tvrdi da smeštaj tražilaca azila na barži nije u skladu sa zakonom o planiranju.

Njeni advokati su u podnescima Visokom sudu u Londonu rekli da vlada nije uspela da pravilno proceni uticaj uslova, kao što su prenaseljenost i skučenost, kao i rizike od požara na zdravlje tražilaca azila.

Aleks Gudman, koji zastupa Parkes, naveo je da je procena vlade o smeštaju tražilaca azila na barži zanemaruje zakon o jednakosti.

"Odvajanje nebritanskih ljudi u stambenim objektima, izdvojenim od britanskog stanovništva, može se smatrati rasnom segregacijom, koja je toliko odvratna, da je to nešto što se očigledno mora uzeti u obzir kada je reč o jednakosti u javnom prostoru", navodi on.

Vladini advokati protive se tim navodima, tvrdeći da nije došlo do kršenja zakona o planiranju i da su procene zaštite životne sredine i ravnopravnosti urađene na zakonit način.

Plovilo ''Bibi Stokholm'' deo je britanske strategije za sprečavanje tražilaca azila da prelaze Lamanš malim čamcima iz Francuske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa