Evropa

Lakapel: Izvor nestabilnosti na KiM pritisci EU i SAD da Srbija prizna Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

21:12

Lakapel: Izvor nestabilnosti na KiM pritisci EU i SAD da Srbija prizna Kosovo
Lakapel: Izvor nestabilnosti na KiM pritisci EU i SAD da Srbija prizna Kosovo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapel izjavio je da Priština nema nikakav legitimitet da se integriše u EU, ocenjujući da je pravi izvor nestabilnosti na KiM to što SAD i EU "ucenjuju, prete i vrše neprekidni pritisak" na Srbiju da prizna Kosovo kao državu, što, kako je rekao, nije moguće.

''Mi smatramo da je Kosovo deo istorije Srbije i da nema nikakav legitimitet da se sutra integriše u EU. To je naša pozicija koje se držimo unutar EU. Pet zemalja deli takav stav, dakle pet zemalja se protivi ulasku Kosova u EU, a SAD sa vlastima Evropske unije vrše pritisak, ucenjuju i prete Srbiji ukoliko sutra ne prizna Kosovo kao državu i pritom se služe pseudosporazumom i pokušajem sporazuma iz Ohrida. Srbi se prisiljavaju i pokušava da im se nametne da Kosovo sutra postane deo međunarodnih organizacija kao što su NATO i UN, što bi de fakto značilo da se Kosovo smatra državom, što nije moguće'', rekao je Lakapal za Tanjug.

Dodao je da neće doći do poboljšanja situacije na KiM i da će postojati blokada sve dok EU bude slepa i tvrdoglava, i sve dok njena opsesija bude da Srbi priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. 

Lakapel je apelovao na EU da malo bolje sasluša Srbe, da takođe malo više poštuje Srbe i da pokaže malo više diplomatije.

On se osvrnuo i na nedavnu izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da svi problemi kada je reč o stabilnosti na Zapadnom Balkanu dolaze iz Srbije, ističući da on smatra da nije Srbija odgovorna za nestabilnost već isključivo EU, zbog njene opsednutosti ulaskom Kosova u EU.

EU je ta, kako je dodao, koja stvara tenzije i koja loše rukovodi prošlošću i specifičnostima kakve su BiH i Kosovo, i koja bi trebalo da se više posveti svojoj  ulozi posrednika.

Govoreći o trenutnoj situaciji na KiM, on je naveo da je u pitanju konfliktna situacija koju je teško razumeti.

''Sutacija koja se čini konfliktnom, situacija koju je teško razumeti, s obzirom da je u toku i istraga, ali i situacija koju nažalost često viđamo u regionu. Žalimo zbog situacije u kojoj je ubijen kosovski policajac kao i trojica Srba. Sada je na Vladi Srbije da preduzme neophodne mere, kako bi se ustanovila istina. Verujem da postoje tenzije između srpske populacije na Kosovu, Vlade Srbije koja ih podržava i vlade koju vodi gospodin Kurti sa redovnim provokacijama. Mislim da je bilo 300 provokacija od 2021. 300 agresija, koje su podrazumevale ponižavanja i provokacije Albanaca nad Srbima i nikada o tome nije vođena bilo kakava međunarodna istraga niti je o tome bilo bilo kakvog razmišljanja vlasti Evropske unije'', dodao je.

Te tenzije se ne smiruju, već se naprotiv, zaoštravaju jer, kako je naveo, vlada privremenih prištinskih institucija još uvek nije odredila datum održavanja novih izbora za gradonačelnike na severu KiM, što, kako je ocenio, doprinosi jedino jačanju tanzija, a nikako razvoju dijaloga između dve strane.

On je ocenio da međunarodna zajednica ne rukovodi dobro situacijom na KiM i da ''uzburkava tenzije''.

Prema njegovim rečima, EU često ima razumevanja za razne prohteve na Kosovu, ali i u susednim zemljama kao što su Severna Makedonija, Albanija, ali i BiH, dok je to retko slučaj kada je u pitanju Srbija.

''Za nas postoji stvarna razlika među tim narodima. S jedne strane imate jednu evropsku civilizaciju...koja je nošena i inkarnisana u Srbiji, i s druge strane imate druge zemlje koje predstavljaju značajne rizike kada je u pitanju korupcija, trgovina oružjem, trgovina narkoticima...koje globalno jesu opasnost ili sutra mogu predstavljati opasnost, zato što sve te zemlje žele da se integrišu u EU'', dodao je francuski evroposlanik.

Takođe, Lakapel je apelovao na EU da prestane da prisiljava Srbiju da narušava istorijske odnose sa Rusijom kada je reč o konfliktu s Ukrajinom, navodeći da se ne može od nekoga da traži da ''ide nožem na svog prijatelja''.

EU, prema njegovim rečima, ne može da primenjuje istu politiku za sve zemlje koje su zainteresovane za članstvo, pogotovo kada je reč o Srbiji, koja je, kako je naveo, pod neprekidnim pretnjama i ucenama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa