Evropa

Britanci koriste obučene pse za detektovanje stenica u hotelima i kućama

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

11:56

Britanci koriste obučene pse za detektovanje stenica u hotelima i kućama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog straha od širenja stenica po Velikoj Britaniji, koje su nedavno u velikom broju detektovane u francuskoj prestonici Parizu, britanske službe za dezinsekciju počele su da koriste pse za pronalaženje kolonija ovih inesekata u hotelskim sobama i kućama.

Pol Blekherst, šef tehničke službe u kompaniji Rentokil Pest Control, rekao je za londonski dnevnik Telegraf da su psi veoma precizni u otkrivanju stenica i uspevaju da ih pronađu i na terenu koji bi ljudima mogao biti težak za pristup i temeljni pregled.

"Psi su posebno korisni u akcijama po velikim zgradama i hotelima, gde se stenice mogu brzo proširiti ako se ne otkriju na vreme", rekao je Blekherst.

Psi otkrivaju stenice na osnovu mirisa feromona koji ispuštaju ovi insekti i mnogo su efikasniji od ljudi u otkrivanju kolonija stenica.

Iako stenice ne prenose bolesti, njihovi ujedi mogu naneti svrab i biti neprijatni, a insekti se mogu brzo širiti. Rešavanje problema može biti težak i skup proces. 

Otklanjanje problema, koji utiče na domaćinstva svih socio-ekonomskih pozadina, u Evropi košta i do 900 evra. Savetuju se nehemijske metode tretmana kao što su ekstremna toplota ili zamrzavanje

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa