Evropa

Vladajući Pravo i pravda vodi na izborima, ali nema većinu - kakve promene čekaju Poljsku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda vodi na parlamentarnim izborima, ali nema većinu za formiranje Vlade, pokazuju prve ankete Ipsosa. Politički analitičar iz Varšave Vojčeh Pžibilski kaže za Euronews Srbija da je vladajuća stranka Pravo i pravda osam godina uspostavljala potpunu kontrolu nad državom, ali da su zenu za to platili na ovim izborima.

I ako stranka Pravo i pravda vodi sa osvojenih 36,8 odsto glasova birača, lider opozicione Građanske koalicije Donald Tusk proglasio je pobedu, osvojivši 31,6 odsto glasova. 
Tusk, koji je inače i bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će poboljšati odnose sa Briselom, poništiti reforme PiS i da će lideri vladajuće stranke odgovarati za svoje postupke.

"Demokratija je pobedila, ovo je kraj vlade PiS", rekao je Tusk u nedelju uveče.

Na trećem mestu, prema poslednjim podacima, nalazi se strankaTreći put desnog centra sa 13 odsto osvojenih glasova. 

Ukoliko se i formalno potvrde rezultati, Tusk i njegovi koalicioni partneri, ocenjuju analitičari, moraće da sačekaju nedeljama ili čak mesecima da formiraju vladu.

Poslednji podaci potvrđuju da bi tri opozicione partije mogle da imaju većinu u donjem domu poljskog parlamenta, jer bi zajedno mogle da imaju 248 poslaničkim mesta kojih inače u donjem domu ima 460.

Ide se u prilog tome da bi opozicija mogla da formira novu vladu, ali i da će najverovatnije predsednik mandat dodeliti dosadašnjoj stranci na vlasti, a to je Pravo i pravda, jer je kao samostalna partija dobila najviše glasova.

U svakom slučaju, reporter Euronews Srbija, koji se nalazi u Poljskoj, javlja da je izlaznost na ovim izborima bila rekordna - 72,9 odsto, a to više nego 1989. godine. Utisak je, javlja, da su građani ozbiljno shvatili izbore, a razlog tome je jedna strašna i na momente vrlo negativna kampanja.

"Pravo i pravda osam godina uspostavljala potpunu kontrolu nad državom"

Politički analitičar iz Varšave Vojčeh Pžibilski kaže za Euronews Srbija da će popravljanje pozicije zemlje trenutno zahtevati vreme, jer se trenutno vladajuća stranka duboko ukorenila u institucije. On takođe napominje i da predsednik i dalje iz desničarske stranke i da on ostaje na vlasti do 2025. godine, kao i da je i to jako važan segment. Ipak smatra da su ovi izbori veoma važan korak ka promeni unutar same zemlje.

"Vlast u Poljskoj je izgubila na izborima zbog nedosledne politike, skandala, ali i ekonomskih faktora. Dozvolili su daleko višu inflaciju od one u drugim zemljama Unije, igrali su se sa cenama gasa i bilo je čak i nestašica gasa na pumpama. Dozvolili su da generali da odu iz vojske posvađani s političkim vođstvom, pre samo nedelju dana. Pritom Pravo i pravda sve vreme zasniva kampanju na tvrdnji da su oni garant bezbednosti. Ujedno, obraćali su se samo starim lojalnim glasačima i nisu proširili svoje biračko telo", rekao je on.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Pžibilski kaže da je vladajuća stranka u Poljskoj bila nalik onoj u Mađarkoj.

"U proteklih osam godina vladajuća stranka ide pravcu Viktora Orbana. Dakle, potpuna kontrola nad državom i Poljska je samim tim stavljena u situaciju konflikta sa EU, svađom sa susedima i nisu uspeli da podignu poziciju Poljske na globalnom planu. Ukoliko bi bila formirana vlada stranka Prava i pravde nastavili bi sa spoljašnom izolacijom i to bi nas ugrozilo. Ipak, došlo je do promene i današnju vladu formiraće današnja opozicija koju predvodi Donald Tusk, nekadašnji premijer. To daje perspeketivnu da se popravi situaciju Poljske", kaže.

Kako objašnjava, popravljanje demokratije zahtevaće vreme i taj put, kaže, neće biti bez prepreka.

"Vladajuća stranka se ukorenila u institucije i takođe postoji predsednik iz desničarske stranke i koji će ostati na vlasti do 2025. godine. Poljski predsednik ima velika ovlašćenja veta i naš sistem vlade je samim tim polupredsednički. To će biti barem dve godine za opoziciju da vesla suprotno struji", objašnjava Pžibilski.

Sa izborima uporedo održan i referendum

U Poljskoj su danas na više od 31.000 biračkih mesta održani izbori za Sejm i Senat. Biralo se 460 poslanika i 100 senatora na četvorogodišnji mandat, a pravo glasa je imalo više od 29 miliona građana, prenosi RTS pozivajući se na agenciju PAP.

Osim u Poljskoj, moglo je da se glasa na 416 biračkih mesta u inostranstvu i na osam biračkih mesta na brodovima.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Prema podacima poljske Državne izborne komisije, najmlađi kandidat na izborima za poslanika imao je 21 godinu, a najstariji 92 godine.

Uporedo sa parlamentarnim izborima, na biračkim mestima je održan i referendum na kojem su postavljena četiri pitanja – o migracijama, privatizaciji, starosnoj dobi za odlazak u penziju i zaštiti granica. Zvanični rezultati izbora i referenduma u Poljskoj trebalo bi da budu poznati do utorka u podne.

Komentari (0)

Evropa