Evropa

Premijeri Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bavarske bi da grade gasovod od Krka do Bavarske

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

16:27

Premijeri Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bavarske bi da grade gasovod od Krka do Bavarske
Premijeri Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bavarske bi da grade gasovod od Krka do Bavarske - Copyright Prinskrin/Facebook/Karl Nehammer

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski, austrijski, slovenački i bavarski premijeri poslali su pismo Evropskoj komisiji o nameri izgradnje gasovoda od LNG terminala na Krku do Bavarske evropskim sredstvima, a koji bi u budućnosti mogao prevoziti i vodonik, izjavio je danas u Beču hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Austrija i Hrvatska su važni partneri na području energetike", rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer na konferenciji za medije nakon susreta s Plenkovićem koji je u službenoj poseti Beču.

"LNG terminal na Krku je vrlo važno pitanje za Austriju, a dve zemlje sarađuju na postizanju nezavisnosti od ruskog gasa", rekao je Nehamer.

Austrijski kancelar je rekao da su austrijska skladišta danas na 97 posto popunjenosti, što Beč nije mogao ni da sanja prošle godine i dodao da su otkriveni i drugi kapaciteti za snabdevanje.

Austriji, kao zemlji bez mora, izuzetno je važna  infrastruktura da bi dobila gas, a Nehamer je u tom kontekstu izdvojio hrvatski terminal i "dobru inicijativu" da se on gasovodom poveže sa Slovenijom, Austrijom i Bavarskom., prenosi Hina.

Plenković je objavio da su tri države i nemačka savezna pokrajina poslali pismo predsednici Evropske komisije s planom investicija u gasovod koji bi se gradio evropskim sredstvima.

Istakao je da Hrvatska povećava kapacitet terminala s 2.9 na 6.1 milijardu kubnih metara gasa, što je "dvostruko više" od hrvatskih potreba.

"Time omogućavamo da Hrvatska pomogne u  i dodao da će gasovod biti građen da može prevoziti i vodonik, čime će doprineti energetskoj tranziciji kontinenta", rekao je, između ostalog, Plenković.

    

 

Komentari (0)

Evropa