Evropa

Na izborima u Švajcarskoj pobedila radikalna desnica - SVP osvojio 62 mesta

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

23/10/2023

-

08:29

Na izborima u Švajcarskoj pobedila radikalna desnica - SVP osvojio 62 mesta
Na izborima u Švajcarskoj pobedila radikalna desnica - SVP osvojio 62 mesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj održanim u nedelju, desničarska Narodna partija (SVP) osvojila je 62 poslanička mesta, devet više nego 2019. godine, a ti rezultati pokazuju da je pobedila radikalna desnica, objavio je Euractiv.

Izbori su pokazali poraz snaga za zaštitu životne sredine, jer su stranke Zeleni i Zeleni liberali pretrpele teške gubitke nakon što su osvojile rekordno visoku podršku na izborima 2019. godine.

Zeleni su sa 28 poslaničkih mesta pali na 23, što je njihov drugi najbolji rezultat do sada, dok su Zeleni liberali sa 16 mesta pali na 10.

Desničarska partija Ženevski građanski pokret ponovo je ušla u nacionalni parlament, gde će imati dva mesta, posle četvorogodišnjeg odsustva. Hrišćanska fundamentalistička desničarska stranka EDU povećala je broj svoj poslanika sa jednog na dva u Donjem domu.

Desničarska partija Lega osvojila je jedno mesto, dok su stranke radikalne desnice ukupno povećale svoj udeo sa 55 na 67 mesta u Donjem domu od ukupno 200 mesta. Partija centra osvojila je 29 mesta, a liberalni FDP 28.

Socijalisti su ostali prilično stabilni sa 41 mestom, što je povećanje za dva u odnosu na prethodne izbore. Levi centar i hrišćanski fundamentalistički evangelisti - EVP osvojili su 2 mesta.

U Švajcarskoj vladaju SVP, socijalisti, FDP i Partija centra od stvaranja aranžmana o podeli vlasti između četiri glavne stranke 1959. godine. Malo je verovatno da će se to promeniti nakon ovih izbora, zaključuje Euractiv.

profimedia

 

Takođe do izbora dolazi kada se nacija bori sa pitanjima poput klimatskih promena, rastućih troškova zdravstvene zaštite i migracije.

Glasanje bi moglo da ukaže na to kako još jedan deo evropskog biračkog tela razmišlja o desničarskoj populističkoj politici i potrebi da se troše novac i resursi za borbu protiv globalnog zagrevanja u vreme rastuće inflacije koja je pogodila mnoge džepove - čak i u dobrostojećoj Švajcarskoj.

Ankete pokazuju da Švajcarci imaju na umu tri glavne preokupacije: povećanje naknada za obavezno zdravstveno osiguranje zasnovano na slobodnom tržištu, klimatske promene, koje su erodirale brojne švajcarske glečere - i zabrinutost zbog migranata i imigracije.

Glasanje u parlamentu je jedan od dva glavna načina na koje 8,5 miliona stanovnika Švajcarske vode svoju zemlju. Drugi je kroz redovne referendume - obično četiri puta godišnje - o bilo kojem broju političkih odluka, koje postavljaju smernice koje parlament mora da sledi dok sastavlja i usvaja zakone.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa