Evropa

Izbori u Švajcarskoj: Projekcije i ankete pokazuju da bi antimigrantska stranka mogla da ostvari dobar rezultat

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

18:49

Izbori u Švajcarskoj: Projekcije i ankete pokazuju da bi antimigrantska stranka mogla da ostvari dobar rezultat
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska antiimigrantska Narodna partija (SVP) mogla bi da na današnjim parlamentarnim izborima postigne jedan od svojih najboljih rezultata ikada, jer bi, prema projekcijama javnog servisa SRF, trebalo da osvoji 29 odsto glasova u odnosu na 25,6 odsto koliko je osvojila pre četiri godine.

S obzirom na to da su unutrašnja pitanja dominirala kampanjom, SVP je u predizbornoj kampanji isticala da broj stanovnika Švajcarske treba ograničiti na 10 miliona zbog preopterećene infrastrukture i nedostatka stanova, ograničavajući na taj način mogući priliv migranata, objavio je "Blumberg". U Švajcarskoj trenutno živi 8,5 miliona stanovnika.

Projekcije javnog servisa se poklapaju sa predizbornim anketama, prema kojima Socijaldemokrate naznatno zaostaju iza SVP, desničarskom partijom koja je već dve decenije najpopularnija u Švajcarskoj, a da zatim slede Slobodne demokrate i Alijansa centra. 

Blumberg navodi da je, bez obzira na rezultate današnjih izbora, promena u izvršnoj vlasti Švajcarske malo verovatna zbog toga što sedmočlana vlada nije formirana na osnovu koalicije ili potpune većine, već je to dogovor između najvećih partija. Ministre će birati poslanici 13. decembra.

Ranije procene SRF-a sugerišu da bi SVP mogla da osvoji čak šest dodatnih mesta u 200-članom donjem domu parlamenta, dok bi dve zelene stranke izgubile osam mesta.

Izbori su za Donji dom, poznat kao Nacionalni savet sa 200 mesta i Gornji dom - Savet država sa 46 mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa