Fokus

Bivši premijer Pakistana Šarif vratio se u zemlju nakon dobrovoljnog četvorogodišnjeg egzila u Londonu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

21:54

Bivši premijer Pakistana Šarif vratio se u zemlju nakon dobrovoljnog četvorogodišnjeg egzila u Londonu
Navaz Šarif - Copyright Tanjug/AP/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Navaz Šarif vratio se danas u tu zemlju nakon četiri godine samonametnutog egzila u Londonu, sa ciljem da pokrene kampanju svoje stranke, Pakistanske muslimanske lige za izbore sledeće godine.

Šarif (73) je stigao u rodni grad Lahor na istoku zemlje, gde će nekoliko sati po dolasku predvoditi miting.

On je u glavni grad Islamabad sleteo sa više od 150 ljudi iz partije i medijskih organizacija, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz Šarifove srtranke.

Lokalni TV kanali prikazali su Šarifa kako se iskrcava iz helikoptera na heliodrom blizu spomenika Minar-e-Pakistan gde su hiljade pristalica čekale njegovo obraćanje.

Tokom kratkog boravka u salonu aerodroma Islamabad on je potpisao i uložio žalbu na osuđujuću presudu za korupciju iz 2019. godine.

Tanjug/AP/K.M. Chaudary

 

Demonstranti iz raznih delova Pakistana krenuli su u Lahor da bi učestvovali na mitingu, a jake policijske snage raspoređene su da čuvaju mesto održavanja skupa. 

Šarif koji je tri puta biran za predsednika pakistanske vlade vratio se u zemlju specijalnim letom iz Dubaija nakon četiri godine dobrovoljnog egzila u Londonu.

Šarif je napustio Pakistan 2019, dve godine nakon osuđujuće presude za korupciju, a potom i ostavke.

Tanjug/AP/K.M. Chaudary

 

Bio je u egzilu od 2019. godine kada mu je njegov naslednik na položaju premijera Pakistana Imran Kan dozvolio da otputuje u inostranstvo radi lečenja zbog bolova u grudima.

Šarif je otišao u London i kasnije produžio boravak u Engleskoj rekavši da mu lekari ne dozvoljavaju da putuje.

Njegov glavni politički rival Imran Kan je uhapšen u avgustu ove godine nakon što ga je sud osudio na tri godine zatvora zbog korupcije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet