Evropa

Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

14:26

Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom
Zastava Francuske - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni savet Francuske ocenio je danas da je projekat zakopavanja radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom i da ne ugrožava, kako se navodi, prava budućih generacija.

Ovlašćenje za puštanje u rad, čije je ispitivanje upravo počelo i koje mora da traje tri godine, biće ograničeno na pilot fazu koja mora da omogući da se potvrdi da je projekat bezbedan za životnu sredinu, naglasio je Ustavni savet.

Taj projekat predviđa zakopavanje radioaktivnog otpada 500 metara pod zemljom, a njegovoj primeni se protivi lokalno stanovništvo, kao i grupe koje se protive radu nuklearnih elektrana, objavio je "Figaro".

Povodom deklaracije o javnoj korisnosti projekta, koju je francuska vlada odobrila 2022. godine, tužbu je pred Ustavnim savetom podnelo 14 lokalnih i sedam nacionalnih organizacija, kao i lokalno stanovništvo da bi se utvrdilo da li je u skladu sa Ustavom, odnosno da li poštuje Povelju o životnoj sredini iz 2005. godine.

Francuska ima tri površinska skladišta nuklearnog otpada, dva u Obeu i jedan u Manšu koji omogućavaju skladištenje 90 odsto radioaktivnog otpada proizvedenog na francuskoj teritoriji.

Predviđeno je da se najradioaktivniji nuklearni otpad visokog intenziteta i dugog veka raspadanja skladišti do 2035. ili 2040. u Biru.

 

Komentari (0)

Evropa