Evropa

Šolc, Meloni i Makron o dijalogu Beograda i Prištine: Očekujemo ispunjavanje obaveza u vezi sa implementacijom sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

27/10/2023

-

17:57

Šolc, Meloni i Makron o dijalogu Beograda i Prištine: Očekujemo ispunjavanje obaveza u vezi sa implementacijom sporazuma
Šolc, Meloni i Makron o dijalogu Beograda i Prištine: Očekujemo ispunjavanje obaveza u vezi sa implementacijom sporazuma - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo, Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske, nemački kancelar i premijerka Italije pozdravili su angažovanje Beograda i Prištine u jučerašnjim razgovorima u Briselu, dodavši da sada treba raditi na punoj implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

"Pozdravljamo angažovanje dve strane u razgovorima juče u Briselu. Uzimamo u obzir komentare dvojice lidera, Kosova i Srbije, na Evropski statut za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu iskazanu spremnost za implementaciju", navodi se u zajedničkom saopštenju Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Đorđe Meloni.

Dodaje se da nacrt statuta ZSO koji je predstavljen obuhvata "moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima".

"Stoga još jednom podvlačimo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze u vezi sa implementacnijom Sporazuma o putu ka normalizaciji. Faza implementacije bi trebalo da napreduje tako da obe strane istovremeno ispunjavaju svoje obaveze, korak po korak, na principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile", navodi se u saopštenju.

Ističe se da bi fokus trebalo da bude na unapređenju pune implementacije sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

"U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu kako je navedeno u nacrtu Statuta, a Srbiju da izvrši de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući i usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju", navode troje evropskih zvaničnika.

Dodaje se da se od Beograda i Prištine očekuje da se brzo dogovore o detaljima u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija, kao i da obe strane rizikuju da izgube "važne prilike" ukoliko ne bude bilo napretka u normalizaciji odnosa.

Šolc i Makron se oglasili posle Samita EU

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da pregovori u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem nisu propali jer su, kako je naglasio, obojica iskazali spremnost za sprovođenje postignutih dogovora i formiranje Zajednice srpskih opština. Oglasio se i predsednik Francuske Emanuel Makron koji je rekao da su u jučerašnjim razgovorima sa Kurtijem i Vučićem dobijene jasne izjave da su spremni da sprovedu sve postignute dogovore.

Olaf Šolc je novinarima u Briselu po završetku Samita EU rekao: "Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mere iz dokumenata koje smo izradili, Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanje ZSO. To je jasno rečeno i to je važan korak".

Na pitanje kako ocenjuje situaciju nakon, kako je rekao novinar, "jučerašnjih propalih razgovora" sa Vučićem i Kurtijem i toga što je Evropski savet naveo u zaključcima da žali zbog nedostatka primene sporazuma, Šolc je odgovorio da ne deli tu procenu.

"U ovoj zaista tužnoj situaciji mogli smo da postignemo napredak, tako da ne delim vašu procenu. Mislim da ako napravimo političku procenu, možete se saglasiti sa mojom procenom", rekao je Šolc.

On je dodao da je važno da su ovi koraci sada preduzeti i da svi koji imaju političku odgovornost na terenu iznađu snage da se pripreme za budućnost.

"Ovo nije nešto gde može da se govori ko ima najviše poena, već kako možemo da izgradimo budućnost za građane na Kosovu i Srbiji i mirnu perspektivu za njih. I Kosovo i Srbija žele u EU, a za to moraju da postanu najbolji susedi", rekao je Šolc i dodao da se to može dogoditi samo ako lideri to odrede kao prioritet.

Makron je na konferenciji za novinare, takođe posle Samita Eu, naveo da su se čelnici Unije, pored rata u Ukrajini i stanja u Izraelu, posvetili i situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Bavili smo se Kosovom i Srbijom i dobili smo jasne izjave o spremnosti za primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, kao i za uspostavljanje Zajednice srpskih opština u najkraćem roku”, rekao je Makron, prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik Francuske je naglasio da Evropska unija želi da to sada postane realnost i da se nastavi normalizacija odnosa.

"Osudili smo napad od 24. septembra i od predsednika Vučića smo zatražili jasne mere i istragu”, kazao je Makron.

Komentari (0)

Evropa