Evropa

G7 traži ukidanje ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2023

-

11:11

G7 traži ukidanje ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda
Tanjug AP/Kyodo News via AP - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Grupa sedam najrazvijenih industrijskih zemalja (G7) pozvala je danas sa samita u Osaki na trenutno ukidanje ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, što se odnosi na kineske mere uvedene nakon što je Japan počeo da ispušta u okean otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima.

Ministri trgovine G7 u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Osaki nisu pomenuli Kinu, ali su osudili ono što smatraju rastućom kineskom ekonomskom prinudom u sferi trgovine, prenosi Rojters.

"Osuđujemo akcije kojima se nameće ekonomska zavisnost kao oružje i obavezujemo se na izgradnju slobodnih, poštenih i obostrano korisnih ekonomskih i trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju G7.

Neposredno nakon što je Japan pre dva meseca počeo da ispušta u Pacifik prečišćenu radioaktivnu vodu iz atomske centrale Fukušima, Kina je u potpunosti obustavila uvoz japanske ribe. Japan i SAD su nazvali tu meru nepravednom, a Rusija je ranije ovog meseca najavila slična ograničenja.

Zvaničnici G7 osudili su i rusko uništavanje ukrajinske infrastrukture za izvoz žitarica tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini, kao i odluku Moskve da jednostrano napusti razgovore o sporazumu koji je omogućio izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa