Evropa

Britanski sud odbio žalbu roditelja kritično bolesne britanske devojčice

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

20:55

Britanski sud odbio žalbu roditelja kritično bolesne britanske devojčice
Britanski sud odbio žalbu roditelja kritično bolesne britanske devojčice - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Britanski sud odbio je danas zahtev roditelja kritično bolesne britanske devojčice Indi Gregori da joj se aparat za održavanje života isključi kod kuće, a ne u bolnici ili hospicijumu.

Osmomesečna Indi Gregori boluje od retke mitohondrijalne bolesti zbog čega njene ćelije ne proizvode dovoljno energije i od početka septembra je na potpunom održavanju života.

Njeni lekari su utvrdili da pati od značajnog bola i uznemirenosti i procenili da nema smisla da nastavi lečenje, nakon čega je u sredu sudija doneo odluku da se devojčici isključi aparat za održavanje života u zdravstvenoj ustanovi, prenosi Rojters. 

Njeni roditelji su to osporili, zatraživši da im se dozvoli da se aparat isključi kod kuće, što je sud odbio, zbog, kako je navedeno u obrazloženju, pogoršanja njenog zdravstvenog stanja.

Apelacioni sud Velike Britanije odbacio je njihov prigovor tokom današnjeg video saslušanja.

"Žalba je potpuno neosnovana. Iako je ovo zakonska odluka, doneta je sa punom svešću o duboko osetljivom pitanju koje leži u srcu postupka", rekao je sudija Piter Džekson, prilikom izricanja presude.

Prošlog meseca Visoki sud Engleske presudio je da je u "najboljem interesu" bebe da joj se ukine održavanje života, odbivši zahtev njenih roditelja da im se dozvoli da je odvedu u vatikansku dečju bolnicu u Rimu.

Ranije ove nedelje italijanska vlada joj je dodelila državljanstvo sa ciljem da spreče lekare da je skinu sa aparata za održavanje života i dozvole joj da bude prebačena u Italiju.

Sudija Džekson je rekao da je otac devojčice prihvatio da će odluke o njenom lečenju doneti britanski sudovi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa