Nauka

Žena sa teškim oblikom paralize dobila mogućnost da komunicira preko "avatara" zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji

Komentari

Autor: Guardian

30/08/2023

-

08:58

Žena sa teškim oblikom paralize dobila mogućnost da komunicira preko "avatara" zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji
Žena sa teškim oblikom paralize dobila mogućnost da komunicira preko "avatara" zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žena sa teškim oblikom paralize dobila je sposobnost govora zahvaljujući novoj tehnologiji, koja je njene moždane signale prevela u govor i facijalne ekspresije.

Pacijentkinja koja boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), retke bolesti koja je pogodila i slavnog fizičara Stivena Hokinga (1942-2018), morala je da se oslanja na spore sintizajzere glasa, koji onemogućavaju prirodan tok razgovora. Međutim, nova tehnologija uklučila je primenu malih elektroda na površini mozga, koje detektuju električnu aktivnost u delovima moždane kore koji kontrolišu govor i facijalne ekspresije. Ovi signali zatim se prevode direktno u govor pa čak i mimiku digitalnih avatara. 

"Naš cilj je da im u potpunosti vratimo najprirodniji način komunikacije sa drugima. Ovaj napredak nas približava stvarnom rešenju za ove pacijente", rekao je profesor Univerziteta u Kaliforniji Edvard Čang, koji je predvodio ovo istraživanje.

Pacijentkinja po imenu En (47) od pre 18 godina ne može da govri i komunicira uz pomoć tehnologije koja prati male pokrete njenih očiju, kako bi birala slova, i "izgovarala" do 14 reči u minuti. Ona se nada da će joj tehnologija sa avatarima uskoro omogućiti da radi kao savetnica.

En je radila sa timom da obuči sistemski AI algoritam da detektuje njene moždane signale za različite zvukove govora ponavljanjem različitih fraza, piše Guardian.

Kompjuter je naučio 39 karakterističnih zvukova i korišćen je jezički model u stilu Chat GPT da se signali prevedu u razumljive rečenice. To je zatim korišćeno za kontrolu avatara sa glasom personalizovanim da zvuči kao Enin glas pre povrede, na osnovu kratkog snimka njenog govora koji je održala na venčanju.

Uspeh nije bio potpun - tehnologija je pogrešno dekodirala reči u 28 posto slučajeva tokom probnog rada kojim je obuhvaćeno više od 500 fraza, ali je uspevala da generiše 78 reči u minuti. Poređenja radi, ljudi u prirodnom razgovoru izgovore između 110 i 150 reči.

Međutim, već sada naučnici kažu da bi tehnologija mogla da bude izuzetno korisna za pacijente sa ograničenom mogućnošću govora. Sledeći korak je stvaranje bežične verzije ovog sistema, koji bi mogao da se ugradi ispod lobanje.

Podsećamo, zahvaljujući sličnoj tehnologiji, naučnici su nedavno uspeli da sa najvećom preciznošću do sada "pročitaju misli" svojih ispitanika i samo na osnovu njihovih moždanih talasa, rekonstruišu kompletan tekst pesme Pink Flojda "Wall".

Komentari (0)

Magazin