Evropa

Borelj: Euleks će sa KFOR-om nastaviti da obezbeđuje stabilnost i bezbednost na severu Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

20:24

Borelj: Euleks će sa KFOR-om nastaviti da obezbeđuje stabilnost i bezbednost na severu Kosova
Tanjug/AP/Claudio Furlan/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Claudio Furlan/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je danas u Briselu da je Zapadni Balkan veoma važan za EU i poručio da će misija Euleksa nastaviti da u saradnji sa KFOR-om obezbeđuje stabilnost i bezbednost na severu Kosova.

''Veoma sam srećan što sam ovde sa svojim kolegama iz zemalja NATO na ovoj sednici da razgovaramo o Zapadnom Balkanu. Znate koliko je Zapadni Balkan važan za EU. Toliko članica EU je angažovano u ovom regionu i neke države Zapadnog Balkana su kandidati za ulazak u EU, tako da su njihova stabilnost, njihov prosperitet i usklađenost sa našom spoljnom politikom od vitalnog značaja za nas", rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka sa ministrima NATO u sedištu alijanse u Briselu.

Borelj je istakao važnost Evropske unije i NATO.

"Na severu Kosova, naša misija Euleks koja je raspoređena u snažnoj saradnji sa KFOR-om suočava se sa teškim trenucima, mutnim vremenima, a mi ćemo nastaviti da obezbeđujemo stabilnost i bezbednost ovog dela Kosova na granici sa Srbijom", rekao je Borelj.

On je dodao da misija Euleksa igra važnu ulogu u očuvanju mira, da to godinama radi i da će to nastaviti i u godinama koje dolaze, i pozvao Beograd i Prištinu da pojačaju volju i spremnost za dogovore.

"U Bosni i Hercegovini, Evropska unija je takođe rasporedila misiju ALTEA, koja je naša vodeća misija na Zapadnom Balkanu. To je dugotrajna misija i njen mandat je nedavno obnovljen, što je jasan dokaz važnosti koju međunarodna zajednica daje našoj misiji ALTEA. Moramo tražiti od ljudi u Bosni i Hercegovini da izbegnu bilo kake podele i udruže snage kako bi iskoristili ovaj geopolitički trenutak u kojem proširenje postaje ključno pitanje za budućnost Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana", zaključio je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa