Evropa

Francuska premijerka zabranila ministrima tri aplikacije za razmenu poruka iz bezbednosnih razloga

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

14:14

Francuska premijerka zabranila ministrima tri aplikacije za razmenu poruka iz bezbednosnih razloga
Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska premijerka Elizabet Born zabranila je ministrima i članovima njihovih timova korišćenje aplikacije za razmenu poruka WhatsApp, Telegram i Signal zbog bezbednosnih propusta, navodi se u dopisu u koji je francuski list Poan imao uvid.

"Ovi digitalni alati nisu lišeni bezbednosnih nedostataka, pa stoga ne mogu da garantuju bezbednost razgovora i informacija koje se dele preko njih“, navodi se u dokumentu, prenosi Politiko.

Born je postavila rok do 8. decembra da vlada pređe na korišćenje francuske aplikacije Olvid, koju je sertifikovao francuski nadzorni organ za sajber bezbednost ANSSI.

Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan Noel Baro naveo je da on i njegov tim tu aplikaciju koriste od  2022. godine.

"U decembru će cela vlada koristiti Olvid, najbezbedniji svetski sistem za razmenu trenutnih poruka", napisao je on na platformi X.

Tchap, bezbedna aplikacija za razmenu poruka i saradnju koju je razvila vlada, pokrenuta 2019. godine, takođe je dozvoljena.

Vlada je ranije naložila državnim službenicima da sa uređaja koje koriste na poslu zbog sajber-bezbednosti i privatnosti uklone sve vrste platformi i društvenih medija, aplikacija za igre i video-striming, uključujući TikTok, CandyCrush i Netfliks.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa