Evropa

Boris Džonson se izvinio žrtvama pandemije pred sudom: Dočekali ga besni demonstranti sa slikama preminulih

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

12:59

Boris Džonson se izvinio žrtvama pandemije pred sudom: Dočekali ga besni demonstranti sa slikama preminulih
Tanjug/AP/UK COVID-19 Inquiry - Copyright Tanjug/AP/UK COVID-19 Inquiry

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem ročistu u istražnom postupku zbog kršenje pravila uvedenih tokom pandemije korona virusa, bivši britanski premijer Boris Džonson, koji je trebalo da se pojavi pred sudom u svojstvu svedoka, položio je zakletvu i odmah počeo sa svojim iskazom.

Međutim, odmah je i prekinut zbog upozorenja sudskog veća upućenog nekolicini demonstranata u publici da će biti udaljeni zbog dobacivanja, prenosi Skaj Njuz.

"Molim vas, sedite. Molim vas, sedite ili ćete, bojim se, morati da napustite sudnicu", upozorilo je sudsko veće, a samo nekoliko trenutaka kasnije obezbeđenje je sprovelo van sale četiri osobe.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Džonson, koji je u sudnicu došao tri sata pre početka suđenja, nastavio je nakon toga iskaz rekavši da razume osećanja porodica žrtava i duboko žali zbog njih.

Jedan od posmatrača suđenja koji protestuje protiv Džonsona držao je u rukama natpis "Mrtvi ne mogu da čuju vaša izvinjenja", zbog čega je bivši britanski premijer bio vidno nervozan, navodi Skaj njuz.

Džonson je između ostalog rekao da je "zahvalan" zdravstvenim radnicima i državnim službenicima koji su pomogli da se zemlja zaštiti tokom pandemije izrazivši uverenje da će istraga doći do odgovora na veoma teška pitanja koja postavljaju porodice stradalih od korona virusa.

Bivši britanski premijer je na današnjem ročištu rekao i da je njegova administracija "potcenila obim i tempo kovid pandemije" kada su pristigli prvi izveštaji iz Kine, kao i da nivo panike nije bio dovoljno visok, preneo je AP.

Džonson je naglasio kolektivni neuspeh vlade, ali nije se osvrnuo na sopstvene greške, dodavši da državni službenici i naučnici nisu podigli dovoljnu uzbunu o ozbiljnosti virusa.

"Da smo kolektivno prestali da razmišljamo o matematičkim implikacijama nekih prognoza, možda bismo delovali drugačije", rekao je.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Na pitanje glavnog istražitelja Huga Kejta da li Džonson veruje da oboleli od COVID-a i ožalošćene porodice "imaju pravo na potpunu i rigoroznu istragu" o njegovom postupanju, bivši premijer je odgovorio "da, naravno".

Britanski mediji su neposredno pred počtak istražnog procesa protiv Džonsona najavljivali da će bivši premijer izneti da ga je Kris Viti, glavni medicinski zvanični u njegovoj vladi, više puta upozoravao o rizicima preranog uvođenja mera izolacije zbog zabrinutosti da će se ljudi umoriti od ograničenja i kršiti pravila, preneo je Tajms.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Viti je navodno dao oštra upozorenja Džonsonu 28. februara 2020. godine o rizicima uvođenja prevremene izolacije tokom sastanka u kabinetu.

Tada je rekao da bi prerano uvođenje izolacije uticalo loše na školsku decu, ekonomiju, mentalno zdravlje i životne šanse ljudi, navodi londonski list.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Džonsonova odluka da odloži uvođenje izolacije zbog pandemije korona virusa do 23. marta 2020. godine verovatno će biti predmet intenzivne provere tokom istražnog postupka.

Komentari (0)

Evropa