Evropa

Tužne scene u Seuti, sukob migranata i policije na granici Maroka i Španije

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

19/05/2021

-

21:10

Tužne scene u Seuti, sukob migranata i policije na granici Maroka i Španije
Tužne scene u Seuti, sukob migranata i policije na granici Maroka i Španije - Copyright Tanjug AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Više hiljada migranata okupilo se večeras u Fnideku na granici Maroka sa španskom enklavom Seutom, a nekoliko stotina njih sukobilo se marokanskom policijom na koju su bacali kamenice.


Tokom poslepodneva stotine mladih migranata pokušalo je da se približi graničnoj ogradi visokoj šest metara, nakon čega ih je marokanska policija pokušala da ih rastera, prenosi Rojters.

Neki su ušli u vodu i počeli da plivaju ka plaži u Seuti, udaljenoj više stotina metara.

 

Vlada Španije danas je najavila da će rasteretiti pretrpane prihvatne centre za maloletne izbeglice kako bi mogla da smesti 1.500 dece i maloletnika koji su ove nedelje izbegli iz Maroka u severnoafričku špansku enklavu Seuta.

Rojters saznaje od dobro upućenog izvora da je u ministarstvu za socijalna pitanja održan hitan sastanak o ovom pitanju i da je od lokalnih samouprava zatraženo da prihvate decu i maloletnike koji su bez pratnje izbegli u Seutu.

"Španske regionalne vlasti su pokazale solidarnost tokom migrantske krize i pozitivno su odreagovale na predlog vlade u Madridu", navodi izvor Rojtersa i dodaje da će u narednim danima biti postignut finalni dogovor.

Stotine izbeglica pokušale su i danas da se probiju do grada Seute, na španskoj teritoriji na severozapadu Afrike, uprkos snažnom policijskom nadzoru, a zvanični Madrid je naredio proterivanje po hitnom postupku hiljada ljudi koji su u poslednja dva dana uspeli da preplivaju ili da se preko stenja domognu ove španske enklave na Magrebu.

Tanjug AP/Bernat Armangue

Mladi Marokanci okupili su se ispred skladišta koje se koristi kao privremeno sklonište dok u španskoj enklavi Seuta čekaju da se testiraju na koronavirus

Do sada je proterano oko dve trećine od 8.000 izbeglica koje su u poslednja dva dana ilegalno ušle u Seutu, potvrđeno je iz ministarstva unutrašnjih poslova Španije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa