Evropa

Neizvestan put Ukrajine ka EU: Budimpešta traži da Kijev vrati prava mađarskoj manjini iz 2015. godine

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

23:20

Neizvestan put Ukrajine ka EU: Budimpešta traži da Kijev vrati prava mađarskoj manjini iz 2015. godine
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi preneo očekivanja Budimpešte da će mađarska manjina u Zakarpatju vratiti prava koja je imala 2015. godine.

"Razgovarali smo o zakonu o manjinama i rekao sam kolegi da Mađarska očekuje povratak na uslove iz 2015. Međutim, nema sumnje da obojica ostajemo privrženi daljem razvoju bilateralnih odnosa", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

On je podsetio da su od 2015. godine u Ukrajini stupila na snagu pravila koja sve više ograničavaju prava mađarske nacionalne manjine i da sve to baca senku na bilateralne odnose.

Sijarto je naveo da se sastao i sa potpredsednicom ukrajinske Vlade Olgom Stefanišinom sa kojom je razgovarao o evropskim integracijama Ukrajine. 

"Pristupni pregovori sa Ukrajinom za nas se ne tumače kao taktičko pitanje. Komisija nije uspela da se pripremi kako treba za ovakvu odluku i praktično nema pojma kakav bi uticaj pristupanje Ukrajine imalo na Evropsku uniju", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo načina za jačanje saradnje sa Ukrajinom, ali EU nije spremna da danas počne pristupne pregovore i "to je realnost".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa