Evropa

Evropol upozorava na korišćenje Blutut lokatora u organizovanom kriminalu

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

21:13

Evropol upozorava na korišćenje Blutut lokatora u organizovanom kriminalu
EPA-EFE/JERRY LAMPEN - Copyright EPA-EFE/JERRY LAMPEN

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nekoliko godina, Evropol je primetio rastući fenomen kriminala: korišćenje Blutut lokatora u organizovanom kriminalu.

Blutut lokatori su mali uređaji dizajnirani da pomognu ljudima da pronađu lične predmete, kao što su ključevi i torbe, kao i vozila koja su u opasnosti od krađe, saopštio je Evropol. 

Mogu se prikačiti na predmet koji ne želite da izgubite i bežično povezati sa mobilnim telefonom ili tabletom vlasnika.

Evropol je naveo da su kriminalci uvek brzo usvajali nove tehnologije, zloupotrebljavajući ih za ostvarivanje svojih kriminalnih ciljeva. 

Nije drugačije ni sa Blutut lokatorima i Evropol sada spoznaje da kriminalci sve češće koriste ove uređaje za lociranje nedozvoljene robe.

Većina slučajeva prijavljenih Evropolu odnosi se na šverc kokaina. 

Ovi lokatori su najčešće otkrivani pored kokaina u kontejnerima za isporuku prehrambenih proizvoda, ali su pronalaženi sakriveni i u sanducima unutar morskih plovila.

Na osnovu tehnoloških mogućnosti Blutut lokatora i informacija koje se dele sa Evropolom, potvrđeno je da ih trgovci drogom koriste za praćenje tranzita nedozvoljenog tereta.

Uz pomoć lokatora, teret se može pratiti po dolasku u luke i dalje drumom prema lokacijama za skladištenje na evropskim tržištima. 

Oni se verovatno koriste i za lociranje ilegalnih pošiljki po dolasku u luke.

Da bi upozorio na zloupotrebu ove tehnologije, Evropol je izdao ograničeno obaveštenje o ranom upozorenju svim državama članicama EU, kao i javnu verziju upozorenja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa