Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski kamiondžija umro u blokadi na poljskoj granici, Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2023

-

09:04

RAT U UKRAJINI Ukrajinski kamiondžija umro u blokadi na poljskoj granici, Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini
RAT U UKRAJINI Ukrajinski kamiondžija umro u blokadi na poljskoj granici, Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Bram Janssen, Efrem Lukatsky, Max Black, Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 657 dana. Ukrajinsko vazduhoplovstvo juče je saopštilo da je oborilo svih 14 dronova koje je Rusija lansirala ka Ukrajini, dok je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da je iznad Krima oboreno 26 ukrajinskih dronova. Za to vreme Evropska komisija je odobrila prebacivanje poslednje tranše od 1,5 milijardi evra iz ovogodišnjeg programa pomoći za Ukrajinu, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da će novi samit lidera EU na kojem će se ponovo razgovarati o finansijskoj podršci Kijevu održati početkom naredne godine.

Ključni događaji

  • Rusija: Iznad Krima oboreno 26 ukrajinskih dronova 
  • Ukrajina zainteresovana za kupovinu britanskog naoružanja 
  • Makron izjavio da je spreman da obnovi dijalog sa Putinom 
  • Mišel: Novi samit o podršci Ukrajini početkom sledeće godine 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.40 Ukrajinski kamiondžija umro u blokadi na poljskoj granici

Treći ukrajinski vozač kamiona preminuo je u blokadama na poljskoj granici koje su organizovale poljske kamiondžije, nakon što su još dvojica ukrajinskih vozača preminula u novembru, javila je danas ukrajinska državna televizija Suspilne.

Suspilne je, citirajući zvaničnika Ukrajinskog međunarodnog udruženja transportnih radnika, javio da je vozaču pozlilo na prelazu Krakivec-Korčova, jednom od četiri prelaza na kome se održavaju protesti, preneo je Rojters. On je preminuo na putu za bolnicu.

profimedia

 

23.10 Austrija podržala sankcije RUS pošto je UKR uklonila Rajfajzen sa crne liste

Austrija je dala odobrenje za 12. paket sankcija Evropske unije Rusiji nakon što je Ukrajina uklonila Rajfajzen bank internešenal sa crne liste, navedeno je na sajtu ukrajinske vlade, a to je danas potvrdio i diplomata EU. Austrija je nastojala da ukloni banku sa ukrajinske liste nazvane "međunarodni sponzori rata", preneo je Rojters.

Crna lista nema pravne konsekvence, ali je simbolično važna, jer pojačava pritisak javnosti na Rajfazen banku da odustane od poslovanja u Rusiji, što je austrijska banka saopštila da je spremna da uradi, ali kasnije.

"Status je suspendovan tokom perioda bilateralnih konsultacija koje uključuju predstavnike Evropske komisije", navodi se na sajtu ukrajinske vlade o statusu Rajfajzen banke. Austrija je želela da se Rajfajzen banka ukloni sa crne liste, a da zauzvrat podrži najnoviji paketa sankcija EU protiv Rusije, navodi Rojters.

21.46 Zaharova: Nove sankcije Evropske unije protiv Rusije naneće više štete samoj EU

Novi paket sankcija EU protiv Rusije, kao i svi prethodni, naneće više štete samoj Evropskoj uniji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nedavni samit EU.

"To ide do apsurda, kada se nekim beskrupuloznim manipulacijama, kada za stolom nisu prisutni pojedini šefovi država i vlada, donose neke pravno upitne i očigledno ispolitizovane odluke, a to su - na početku predpristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, koji ne samo da ne ispunjavaju elementarne kriterijume EU već su direktno u suprotnosti sa njima, kao i još jedan paket jednostranih restriktivnih mera prema Rusiji, koji će, kao i svi prethodni, naneti veću štetu samoj Evropskoj uniji", istakla je Zaharova, preneo je TASS.

Više pročitajte OVDE.

20.10 Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini

Belgijska savezna vlada dala je zeleno svetlo za devetnaesti paket obrambene pomoći Ukrajini, koji uključuje komplete za balističku zaštitu i veliki broj generatora, saopštila je danas ministarka odbrane Ludivine Dedonder.

"Novi paket pomoći koji uključuje pancirne prsluke namenjene za zaštitu ukrajinskog stanovništva i vojnika, zajedno s generatorima, stići će na izričit zahtev Ukrajine", rekla je Dedonder, prenosi agencija Belga.

Veće ministara dalo je saglasnost i na "međuresornu odredbu" za Ukrajinu, što znači da je u 2024. izdvojeno 514,2 miliona evra za nastavak podrške Ukrajini, što će biti isplaćeno u dve tranše.

17.33 Saljdo: U ukrajinskom granatiranju oblasti Herson poginula dva civila 

Oružane snage Ukrajine granatirale su mesto za isporuku humanitarne pomoći u Novoj Majački u oblasti Herson, ubivši dva civila, objavio je ruski guverner te oblasti Vladimir Saljdo na svom Telegram kanalu.

Saldo tvrdi da su ukrajinske snage posle jučerašnjeg neupelog pokušaja masovnog raketnog napada, danas ispalili rakete na Novu Majačku koristeći artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti HIMARIS, prenosi RIA.

"Većinu projektila oborila je PVO, a jedan Hajmer je stigao do zemlje i eksplodirao tokom isporuke humanitarne pomoći. Dva civila su poginula, dva su ranjena, kao i vojna lica koja su pomagala pri istovaru", napisao je Saldo napominjući da je žrtvama pružena neophodna medicinska nega i da se na terenu nalaze službe Hitne pomoći.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

14.05 Ruski guverner: Predalo se šest ukrajinskih graničara

Šest ukrajinskih graničara predalo se ruskoj vojsci na granici Kurske oblasti, tvrdi guverner te ruske oblasti Roman Starovojt.

"Šest ukrajinskih graničara predalo se na granici Kurske oblasti", napisao je on na svom Telegram kanalu. Takođe je pozvao i druge ukrajinske vojnike da to učine, prenosi RIA Novosti.

08.48 Vazduhoplovstvo: Oboreno 30 od 31 drona kojima je Rusija napala Ukrajinu

Ukrajinska PVO oborila je 30 od 31 drona tipa "šahed" kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su uništeni iznad Dnjepropetrovske, Kijevske, Viničke, Černigovske, Sumske, Poltavske, Čerkaške, Hersonske, Zaporoške, Nikolajevske i Hmeljničke oblasti, prenosi Unian. U nizu oblasti Ukrajine noćas je na snazi bila vazdušna opasnost, a eksplozije su se čule u više oblasti i u predgrađima Kijeva. Gradske vlasti u Kijevu saopštile su prethodno da su uništeni svi ruski dronovi koji su leteli ka glavnom gradu Ukrajine.

08.00 Rusija: Iznad Krima oboreno 26 ukrajinskih dronova

Iznad Krima je juče za dva sata oboreno 26 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

"Od 20.30 do 22.30 po moskovskom vremenu 15. decembra, kijevski režim je pokušao teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije uz korišćenje bespilotnih letelica sa fiksnim krilima. Dvadeset šest ukrajinskih bespilotnih letelica uništeno je iznad poluostrva Krim", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TASS. 

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je u četvrtask devet ukrajinskih dronova iznad Kaluške i Moskovske oblasti, saopšilo je ranije rusko Ministarstvo odrbane. 

07.30 Ruski mediji: Ukrajina stavila na poternicu patrijarha Kirila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine stavilo je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na poternicu i iznelo tvrdnju da se on "skriva  od pretkrivične istrage, prenose RIA Novosti pozivajući se na bazu podataka tog ministarstva. 

Patrijarh Kiril se na poternici Službe bezbednosti Ukrajine nalazi od 11. novembra, a među danas ažuriranim podacima iz baze podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz fotografiju i svetovno ime patrijarha, Vladimira Gundjajeva, pominje se i preventivna mera pritvora. 

Početkom novembra kijevske vlasti saopštile su da je patrijarh Kiril u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost Ukrajine, međutim, tada nije bila raspisana poternica za njim. 

Prethodno su ukrajinske vlasti više puta u odsustvu podizale optužnice protiv predstavnika Rusije, ali one nisu dovdodile do posledica. 

Patrijarh Kiril je ranije pozvao hrišćanske crkve sveta i međunarodne organizacije da podrže kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) i pozvao na zaštitu uhapšenog igumana Kijevo-pečerske lavre, mitropolita višgorodskog i černobilskog (Lebedskog) Pavla.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

07.00 Makron izjavio da je spreman da obnovi dijalog sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da je spreman da obnovi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Ako predsednik Putin ima ozbiljne predloge i spreman je da obnovi dijalog koji bi omogućio postizanje dugoročnog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom, Francuska će uvek biti sila koja će dokazati podršku", rekao je Makron na pitanje novinara o obnovi dijaloga sa ruskim predsednikom, na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu. Makon je dodao da neće štedeti napore da postigne rezultat.

"Nisam promenio broj telefona", poručio je francuski predsednik, prenosi TASS. Prethodno je Putin rekao da je Rusija spremna da nastavi interakciju sa Francuskom, kao i da je sa Makronom imao dobru saradnju, ali da je francuski predsednik to prekinuo. 

Komentari (0)

Evropa