Evropa

Španija stavila veto na učešće EU u operaciji SAD protiv Huta?

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

11:32

Španija stavila veto na učešće EU u operaciji SAD protiv Huta?
Španija stavila veto na učešće EU u operaciji SAD protiv Huta? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Španija je stavila veto na učešće Evropske unije u misiji garantovanja bezbednosti plovidbe u Crvenom moru, uprkos činjenici da je nekoliko sati pre toga španska vlada tražila uključivanje cele Evrope u ovu operaciju, tvrdi španski list "Konfidensial". 

Nakon što je zatražila da ove međunarodne snage koje su u fazi razvoja, čije su vođstvo i planiranje preuzele SAD, budu deo misije NATO ili EU, španska vlada je iznenađujuće odustala od te ideje, navodi list. 

Na hitnom sastanku održanom u sredu, Politički i bezbednosni komitet EU (COPS) jednoglasno je odobrio evropsku intervenciju kroz proširenje operacije Atalanta. Rezolucija je usvojena uz podršku Španije, ali je u četvrtak Madrid promenio stav i stavio veto na odluku donetu dan ranije, tvrdi list. 

Ona je to učinila na sastanku Radne grupe savetnika za spoljne poslove (Relek Group), koja je zadužena za pravna, finansijska i institucionalna pitanja Zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP). 

Time je sprečena modifikacija mandata operacije Atalanta, koja ima podršku ostalih 26 zemalja EU.  Ove odluke zahtevaju jednoglasno usvajanje.  Atalanta je operacija odvraćanja, sprečavanja i suzbijanja piraterije u Indijskom okeanu, kod obale Somalije, koja je postigla veliki uspeh. 

Iz baze Rota operacijom upravlja viceadmiral Injasio Viljanueva Serano. U njoj učestvuje fregata Viktorija španske mornarice. Modifikacija operacija Atlanta izazvala je oduševljene reakcije brodskih kompanija koje posluju u toj oblasti. 

"Ova odluka je pozitivan korak za rešavanje bezbednosnih izazova u Crvenom moru i Adenskom zalivu", rekao je Sotiris Raptis, generalni sekretar udruženja koje okuplja evropske brodovlasnike, pre nego što je postalo poznato da se Španija povukla.

Ova promena pozicije španske vlade nije objašnjena partnerima, navode evropski diplomatski izvori.  Izmena stava Španije usledila je odlukom predsedništva vlade, koje je svoje kriterijume nametnulo spoljnim poslovima i odbrani, ističu isti izvori.

Tokom celog jučerašnjeg dana, izvršna vlast je davala izbegavajuće odgovore na pitanje o učešću Španije u američkoj misiji u Crvenom moru, gde milicija Huti, koja uživa podršku Irana, napada brodove koji imaju navodne veze sa Izraelom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa