Evropa

"Ideološki rat sa EU": Odobrena pitanja za referendum o anti LGBT zakonu u Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

30/07/2021

-

16:18

"Ideološki rat sa EU": Odobrena pitanja za referendum o anti LGBT zakonu u Mađarskoj
Viktor Orban, Mađarski parlament, Protest, Kineski univerzitet - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard, EPA/Zoltan Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska Nacionalna izborna komisija odobrila je danas vladinu listu pitanja za budući referendum o pitanjima LGBT, za koji premijer Viktor Orban kaže da je deo "ideološkog rata" sa Evropskom unijom.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, predložio je referendum o zakonu vladajuće partije kojim se zabranjuje da se u školama deca uče o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima, pojačavajući nesuglasice sa EU, preneo je Rojters.

Referendum bi trebalo da se održi početkom 2022. godine.

Orban se suočava sa teškim izborima sledeće godine i, kako dodaje britanska agencija, postao je sve radikalniji u socijalnoj politici kako bi, prema njegovim rečima, zaštitio tradicionalne hrišćanske vrednosti od zapadnog liberalizma.

Podsećamo, građani Mađarske će dobiti pet pitanja:

*Da li podržavate održavanje prezentacija o seksualnoj orijentaciji maloletnoj deci u obrazovanim ustanovama bez pristanka roditelja?

*Da li podržavate promociju promene pola među maloletnicima?

*Da li podržavate da mogućnost promene pola bude dostupna maloletnicima?

*Da li podržavate neograničeno emitovanje seksualnih medijskih sadržaja maloletnicima koji može da utiče na njihov razvoj?

*Da li podržavate prikazivanje rodno osetljivog medijskog sadržaja maloletnoj deci?

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa