Evropa

U šumskim požarima u Turskoj poginule četiri osobe, evakuisani i pojedini hoteli

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet, Euronews Srbija

30/07/2021

-

17:47

U šumskim požarima u Turskoj poginule četiri osobe, evakuisani i pojedini hoteli
Požar - Copyright Tanjug/AP/Patrizia Under

veličina teksta

Aa Aa

Šumski požari koji su do sada odneli četiri života u južnoj Turskoj i dalje nisu u potpunosti pod kontrolom, a vatrogasci se i danas, treći dan uzastopno, bore sa vatrenom stihijom nakon evakuacije desetina sela i nekih turističkih hotela.

Više od 60 požara izbilo je tokom ove nedelje u 17 provincija na turskim mediteranskim obalama, potvrdili su zvaničnici.

Tanjug/AP

 

Ministar poljoprivrede Bekir Pakdemirli saopštio je da požari besne u šest pokrajina, a vlasti su obećale da će se zakon primeniti prema svima koji su odgovorni za njihovo paljenje, prenosi Rojters.

 

 


Vlasti su evakuisale 18 sela u okrugu odmarališta Antalija, dok je još 16 sela evakuisano u susednim provincijama Adana i Mersin.

 

Televizijski snimci u Turskoj prenose slike spaljenih stambenih zgrada i ljude kako beže po poljima dok su se vatrogasci i helikopterima borili protiv požara.

Tanjug/AP/Patrizia Under

 

Sela i neki hoteli evakuisani su u područjima koja su popularna među turistima, uključujući mediteransko odmaralište Antaliju i egejsko odmaralište Mugla, a Pademirli je rekao da, iako se situacija sa požarima poboljšava, još ne može da se kaže da su oni u potpunosti pod kontrolom.

Mihajlo Gigović

 

 

Vatrogasci se na zemlji i u letelicama bore protiv vatre koja je usmrtila tri osobe u Manavgatu, 75 km istočno od Antalije, a jedna osoba je takođe pronađena mrtva u četvrtak u oblasti Mugva blizu Marmarisa, gde se požar proširio, ali stambena područja nisu bila ugrožena, naglasio je ministar.

Zgrade, uključujući hotel u Marmarisu su preventivno evakuisane, a dva odvojena požara izbila su u blizini stambenih područja u turističkim centrima na Egejskom moru Bodrum i Didim.

Zvaničnici su rekli da su ovi požari najveći do sada, a Turska se ovog leta bori sa nizom katastrofa izazvanih ekstremnim vremenskim uslovima, uključujući poplave prošlog vikenda u kojima je stradalo šest ljudi.

Tanjug/AP

 

Marković: Srpski turisti se nisu obraćali ambasadi za pomoć

Požar u antalijskoj regiji je pod kontrolom i nema daljeg širenja, ni opasnosti za naše građane, rekao je za Tanjug ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković, navodeći da se do sada srpski turisti nisu obraćali za pomoć.

"Ta pomoć bi se sastojala od toga da im se u slučaju evakuacije ili napuštanja hotela izrade putni listovi istog dana i omogući da se na najbezbedniji način vrate u zemlju", rekao je Marković.

Što se tiče generalne situacije, u Turskoj su, kaže Marković, nastradale su četiri osobe i to uglavnom stara lica koja nisu mogla da se evakuišu na vreme ili su pokušavali da zaštite svoju imovinu, dok je oko 180 osoba povređeno.

Tanjug/AP

 

"Ono što unosi dodatnu paniku među naše turiste i građane koji se nalaze u ovim regijama je to što duva jak vetar koji nosi oblake dima i pepela prema turističkim naseljima što nikako ne može biti prijatno", naveo je Marković i dodao da se radi na tome i da je već do jutros trebalo da bude lokalizovan požar u Bodrumu.

Marković kaže da je u kontaktu sa turističkim agencijama dobio informaciju da je vrlo mali broj naših turista zatražio da bude dislociran iz hotela u kojima su inicijalno bili smešteni.

"To je nekoliko porodica, a većina je tražila da se vrati u hotele u kojima su bili smešteni. Spremne su i nove turističke ture od 1. avgusta tako da očekujem da je ovo samo jedna turistička epizoda", naveo je Marković.

Tanjug/AP

 

 

Marković je rekao da su agencije sa svojim vodičima na terenu preduzele sve kako bi se turisti koji su privremeno bili izmešteni iz svojih hotela zbrinuli na odgovarajući način.

Srbija ponudila pomoć u gašenju vatre

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kojem je izrazio saučešće zbog žrtava požara koji haraju turskom obalom i preneo spremnost Srbije da, u okviru svojih mogućnosti, pomogne u zaustavljanju vatrene stihije u delu Turske, kao i u otklanjanju posledica požara. Erdogan je zahvalio na podršci i, znajući da u odmaralištima na tamošnjoj obali boravi mnogo srpskih turista, rekao da turske vlasti čine sve za njihovu bezbednost, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Komentari (0)

Evropa