Evropa

Borelj povodom 30 godina od Sporazuma EEP: Nasleđe za buduće generacije, ponosni smo na ono što smo postigli

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

21:21

Borelj povodom 30 godina od Sporazuma EEP: Nasleđe za buduće generacije, ponosni smo na ono što smo postigli
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum o Evropskom ekonomskom prostoru (EEP) predstavlja nasleđe za buduće generacije i jedinstven okvir koji pokriva 30 država i pola milijarde ljudi na najvećem unutrašnjem tržištu na svetu, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i potpredsednika Evropske komisije Maroša Ševčoviča.

"U aktuelnom geopolitičkom kontekstu, Sporazum o EEP je model saradnje između bliskih partnera. Radujemo se jačanju naših odnosa sa Islandom, Lihtenštajnom i Norveškom u narednih 30 godina i kasnije", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EU povodom 30 godišnjice stupanja na snagu Sporazuma o EEP.

Kako se dodaje, EEP je izgrađen na zajedničkim vrednostima i principima i čini faktor političke i ekonomske stabilnosti, kao i prosperiteta i bezbednosti na evropskom kontinentu.

"Zajedno sa Islandom, Lihtenštajnom i Norveškom, Evropska unija je kontinuirano radila na izgradnji bolje Evrope za dobrobit građana i preduzeća tokom proteklih 30 godina. Gledajući unazad, možemo biti ponosni na ono što smo postigli", navodi se u saopštenju.

EEP ujedinjuje države članice EU i Island, Lihtenštajn i Norvešku u zajedničko unutrašnje tržište koje omogućava slobodan promet lica, roba, usluga i kapitala.

Osigurava jednake uslove kroz primenu homogenih pravila i pratećih politika u oblastima konkurencije, životne sredine, klimatskih akcija i socijalne politike.

"Naša dostignuća su rezultat zajedničke vizije, snažne posvećenosti i međusobnog poštovanja", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa