Evropa

Srpski turisti u Turskoj evakuisani na bezbedno: Požar izbio na 500 metara od prvih hotela

Komentari

Autor: Rina, Tanjug

31/07/2021

-

12:05

Srpski turisti u Turskoj evakuisani na bezbedno: Požar izbio na 500 metara od prvih hotela
Plaža u Sideu u jeku požara u Mangavatu - Copyright Mihajlo Gigović

veličina teksta

Aa Aa

Tokom proteklih dana u regiji Antalija, Marmaris, Mugla, Bodrum, Alanja, Ičmeler i Side zabeležen je oko 41 požar. Hotel "Titanik" i hotel "Uzo" su najbliže regiji požara, na svega oko 0.5 kilometara, te su gosti hotela evakuisani.

Prema informacijama iz agencije 1A, srpski turisti koji su bili smešteni u tri, četiri sobe u pomenutim hotelima prebačeni su u hotel "Ksandru" u blizini, ali već danas su se vratili u smeštaj.

Agencija "Fibula" broji oko 300 putnika u regiji Side, kojima je ponudila drugi smeštaj. Jedan broj putnika su prihvatili premeštaj, dok drugi nisu. Što se tiče regije Ičmeler, nema opasnosti od požara koji bi mogao da ugrozi hotele, a samim tim i turiste.

U Bodrumu i Marmarisu, prema informacijama agencije "Odeon", 10 porodica je evakuisano, jer u hotelima nema vode i struje, s obzirom na to da su lokacijski blizu zone požara.

Ministarka Tatjana Matić je istakla da je u kontaktu sa ministrom turizma Turske u slučaju da je potrebno dodatno angažovanje srpskih i turskih vlasti, kao i da su sve agencije u kontaktu sa turskim partnerima i putnicima obezbeđujući zamenski smeštaj u slučaju potrebe.

Većina šumskih požara u Turskoj stavljena pod kontrolu

Većina šumskih požara u Turskoj sada je pod kontrolom, dok su još pod vatrom područja na zapadu zemlje, saopštili su turski zvaničnici najavljujući istovremeno istragu o uzrocima požara.


Agencija Anadolija prenosi da je pod kontrolu stavljeno 70 šumskih požara širom zemlje.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli objavio je na Tviteru da u gašenju požara učestvuje oko 4.000 ljudi, šest aviona, devet bespilotnih letelica, kao i helikopteri. Govoreći o požarima u Mugli, Pakdemirli je rekao da je bilo "manjih oštećenja" u letovalištima Marmaris i Mugla.

"Ne preti naseljima, vatra se kreće prema moru", kazao je Pakdemirli.

Prema pisanju turskog lista Dejli Sabah, požari u Turskoj su uobičajni za ovo doba godine usled visokih temperatura, ali ovi poslednji su bili katastrofalni pošto su pričinili veliku materijalnu štetu kada su cela sela su uništena.

O uzrocima požara vode se istrage, a nadležni sumnjaju da su vatru na nekim lokacijama podmetnule pristalice Kurdske radničke partije (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najveća šteta je pričinjena oko gradova koji se nalaze u regijama Antalija i Mugla gde je vatra zapretila popularnim letovalištima. Požarom su bili pogođene i južne regije Mersin, Adana i Osmanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa