Evropa

Otkazani pregledi, terapije i operacije: Onkološki pacijenti ugroženi zbog štrajka mladih lekara u Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

22:40

Otkazani pregledi, terapije i operacije: Onkološki pacijenti ugroženi zbog štrajka mladih lekara u Britaniji
Otkazani pregledi, terapije i operacije: Onkološki pacijenti ugroženi zbog štrajka mladih lekara u Britaniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade pacijenata obolelih od karcinoma ostaće bez adekvatnog lečenja, ukoliko ministri i mlađi lekari u Ujedinjenom Kraljevstvu hitno ne postignu dogovor o platama, upozorili su zdravstveni zvaničnici.

U Velikoj Britaniji od utorka je na snazi šestodnevni štrajk lekara, poslednji u nizu otkako su pre oko 13 meseci, u decembru 2022. godine medicinski radnici sproveli prvi sa zahtevom za veće plate, usled čega su, posledično, desetinama hiljadama pacijenata otkazani pregledi, terapije i operacije, prenosi Gardijan.

"Pozivamo ministre i lekare da se okupe i reše ovaj štrajk što pre. Otkazivanje konsultacija, procedura i terapija je frustrirajuće i stresno za sve pacijente, ali za one sa teškim oblikom raka, uticaj može biti poguban", rekla je En Džuel, predsedavajuća Radne grupe za preživele teških oblika karcinoma.

Pacijenti kojima je dijagnostikovan tip karcinoma sa malom stopom preživljavanja, poput tumora pluća, jetre, mozga, jednjaka, pankreasa i želudca, bili su posebno ugroženi zbog poremećaja izazvanih štrajkovima, rekli su lideri različitih udruženja obolelih od raka, dodajući da će svako dodatno odlaganje, tim pacijentima, smanjiti šanse za oporavak.

Do septrembra prošle godine, prema podacima do kojih je Gardijan došao putem zahteva za slobodno informisanje, oko 36.000 pregleda pacijenata obolelih od raka odloženo je zbog štrajka lekara od decembra 2022. godine kada su medicinski radnici prvi put stupili u štrajk zahtevajući veće plate usled rastućih troškova života.

Medicinske sestre, ekipe hitne pomoći i stariji lekri ranije su postigli dogovor s vladom, a mladi lekari i dalje štrajkuju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa