Evropa

RAT U UKRAJINI Sednica SB UN o padu ruskog aviona, Moskva optužila Kijev za nesreću u Belgorodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/01/2024

-

08:02

RAT U UKRAJINI Sednica SB UN o padu ruskog aviona, Moskva optužila Kijev za nesreću u Belgorodu
RAT U UKRAJINI Sednica SB UN o padu ruskog aviona, Moskva optužila Kijev za nesreću u Belgorodu - Copyright Tanjug AP/Russian Investigative Committee via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 701. dan. Danas će u Njujorku biti održana sednica Saveta bezbednosti UN zbog pada transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Rusija je tražila da sednica bude zakazana za sredu, ali je Francuska, koja predsedava Savetom bezbednosti, odbila zahtev Moskve i sednicu pomerila za četvrtak u 17 časova po njujorškom vremenu. Podsetimo, Oružane snage Ukrajine oborile su ruski avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu. Poginuli su svi zatvorenici u avionu, kao i šest članova posade i tri osobe u pratnji.

Ključni događaji:

  • Srušio se ruski avion sa 65 ukrajinskih zarobljenika koji su prevoženi na razmenu
  • Rusija: Kijev pokazuje nesposobnost da ispuni dogovor obaranjem aviona
  •  Ukrajina tvrdi da nema informaciju ko se nalazio u oborenom ruskom Iljušinu 76
  •  Rusi dronovima napali Odesu
  • Ostin: Pentagonu ponestaje novca za Ukrajinu
  • Zelenski: Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi o padu ruskog aviona

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.55 Sednica SB UN o padu aviona, Moskva optužila Kijev za nesreću 

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog pada ruskog vojnog aviona Il-76 u Belgorodu počela je u Njujorku, a Moskva je direktno optužila Kijev za ovu nesreću. Ukrajinske trupe oborile su teretni avion u kojem su bili ukrajinski vojnici kako bi sprečili predstojeću razmenu zarobljenika, rekao je zamenik ruskog izaslanika pri UN Dmitrij Poljanski. 

"Svi trenutno dostupni podaci ukazuju na namerni zločin sa predumišljajem. Ukrajinsko rukovodstvo je bilo dobro upoznato sa rutom i načinom kojim bi [ukrajinski] vojnici bili prevezeni do dogovorene tačke razmene", rekao je zamenik ruskog izaslanika pri UN Dmitrij Poljanski.

"To nije bila prva takva operacija. Međutim, iz nekog neobjašnjivog razloga, režim u Kijevu je ovog puta odlučio da sabotira [razmenu] na najvarvarskiji način", dodao je Poljanski.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Teretni avion Il-76 srušio se u sredu ujutru u ruskom pograničnom regionu Belgorod, pri čemu su svi putnici i članovi posade u njemu poginuli. Prema ruskom ministarstvu odbrane, avion je prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika predviđenih za razmenu koja je trebalo da se obavi kasnije tog dana.

Tanjug AP/Russian Investigative Committee via AP

 

19.42 Kijev radi na organizovanju posete mađarskog premijera Orbana

Ukrajina radi na organizovanju posete mađarskog premijera Viktora Orbana toj zemlji, saopštila je danas zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina.

Ovo bi bila prva poseta mađarskog premijera Ukrajini od izbijanja rata s Rusijom u februaru 2022, budući da se Orban smatra najviše proruski nastrojenim među NATO liderima, piše Rojters.

Mađarski i ukrajinski ministri spoljnih poslova, Peter Sijarto i Dmitro Kuleba, sastaće se u ponedeljak, a šef osoblja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog je rekao da bi se tom prilikom moglo razgovarati o poseti Orbana Kijevu.

19.16 Zelenski razgovarao sa predsednicom Slovenije o ukrajinskoj formuli mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar o saradnji dve zemlje u okviru ukrajinske formule mira.

"Imao sam telefonski razgovor sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar o saradnji u okviru ukrajinske formule mira. Zahvalan sam na učešću slovenačkog predstavnika na 4. sastanku na nivou savetnika u Davosu", saopštio je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je pozvao Sloveniju da bude među učesnicima prvog Globalnog samita za mir.

18.48 Prvi rezultati istrage o padu aviona Il-76

Ruski istražni komitet otvorio je krivični postupak za teroristički napad nakon pada avona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Preliminarni podaci inspekcije mesta nesreće ukazuju na to da je letelicu pogodila protivvazdušna raketa sa teritorije Ukrajine, saopštila je agencija. Ranije danas, predstavnik hitne službe rekao je za RIA Novosti da je na olupini palog aviona pronađeno stotine ulaznih rupa od udarnih elemenata ukrajinske rakete.

Transportni avion Iljušin-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su bili na putu za Ukrajinu u okviru razmene ratnih zarobljenika između Kijeva i Moskve, srušio se u sredu u ruskoj Belgorodskoj oblasti. Ministarstvo odbrane Rusije tom prilikom je saopštilo da je pored ukrajinskih zarobljenika u avionu bilo šest članova posade i tri osobe u pratnji, kao i da nema preživelih.

17.09 Sud UN će odlučivati o tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog događaja na Krimu

Međunarodni sud pravde (ICJ) će 31. januara odlučivati po tužbi Ukrajine iz 2017. godine, u kojoj je optužila Rusiju za kršenje dve međunarodne konvencije zbog događaja u Donbasu i na Krimu, navodi se u saopštenju suda.

"Međunarodni sud pravde će u sredu, 31. januara 2024. godine doneti odluku o meritumu u slučaju koji se odnosi na primenu Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma i Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (Ukrajina protiv Ruske Federacije)", navodi se u saopštenju suda.

14.30 Nacionalna banka Ukrajine zadržala referentnu kamatnu stopu na 15 odsto

Nacionalna banka Ukrajine (NBU) objavila je danas na svom vebsajtu da je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 15 odsto. Ova odluka je u skladu sa potrebom da se nadalje održi stabilnost deviznog kursa u Ukrajini, kao i da se inflacija u 2024. godini održi na umerenom nivou, na nivou oko pet odsto, dodaje se u saopštenju. U novembru je inflacija u Ukrajini usporila na 5,1 odsto međugodišnje i ostala na istom nivou u decembru čemu su pomogli visoki prinosi i smanjenje globalnih cena energije.

14.04 Ukrajina tvrdi da Rusija nije tražila da se obezbedi vazdušni prostor u oblasti

Ukrajina nije dobila ni pismeni ni usmeni zahtev Rusije da obezbedi vazdušni prostor oko oblasti Belgoroda gde se srušio ruski vojni transportni avion, rekao je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov za Radio Svoboda.

Rusija je prethodno saopštila da je vojni avion Iljušin Il-76 prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika i optužila Kijev za njegovo obaranje.

Jusov je rekao da Kijev nema dovoljno dokaza da u to veruje.

On je dodao da su još dva ruska vojno-transportna aviona An-26 i An-72 istovremeno bila u vazdušnom prostoru, prenosi Rojters.

"Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i korišćenje ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport municije i oružja“, rekao je on.

Jusov je ponovio da je aerodrom u Belgorodu Rusija aktivno koristila za vojno snabdevanje.

13.55 Putin stigao u Kalinjingrad

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u planiranu radnu posetu Kalinjingradu, ruskoj enklavi koja se graniči sa članicama NATO-a Poljskom i Litvanijom, izvestila je danas ruska državna agencija RIA Novosti.

RIA je citirala portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da "militarističke izjave" koje dolaze iz baltičkih zemalja predstavljaju rizik za Kalinjingrad, te naglasio da Putinova namera nije bila da "pošalje poruku NATO-u".

profimedia

 

13.42 TASS: Na mestu pada aviona pronađeni fragmenti projektila

Na mestu pada ruskog vojnog aviona u Belgorodskoj oblasti pronađeni su fragmenti nečega što izgleda kao projektil, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

12.30 Ukrajinski dronovi gađali rusku rafineriju Rosnjeft

Ukrajinske bespilotne letelice gađale su naftnu rafineriju koja se nalazi u vlasništvu Rosnjefta na jugu Rusije, saopštio je ukrajinski izvor, prenosi Rojters. Posle napada izbio je požar tokom noći u izvozno orijentisanim jedinicama u gradu Tuapse, u jugozapadnom delu Krasnodarske pokrajine, ali su lokalni ruski zvaničnici rano jutros saopštili da je vatra ugašena.

"Vakumska jedinica je bila u plamenu. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, niti povređenih", rekao je načelnik okruga Tuapse Sergej Bojko na Telegramu. Od najvećeg ruskog proizvođača nafte nije bilo reagovanja.

11.30 Ruski poslanik: Kijev bio obavešten da su ukrajinski zarobljenici u avionu

Ruski poslanik Andrej Kartopolov je izjavio da je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) obaveštena o transportu ukrajinskih zarobljenika 15 minuta pre nego što je ruski avion koji ih je prevozio oboren. On je naveo da je GUR potvrdila ruskoj strani da je primila obaveštenje o planu transporta zarobljenika letelicom "Iljušin-76", preneo je Rojters.

08.05 Kijev: Oborili smo 11 od 14 ruskih dronova

Rusija je izvela 14 napada dronovima i pet napada raketama tokom noći, saopštila je ukrajinska vojska i dodala da su PVO sistemi oborili 11 dronova. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo navelo je na Telegramu da je Rusija gađala uglavnom jug Ukrajine, preneo je Rojters.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper naveo je na Telegramu da su dve osobe ranjene tokom napada na crnomorsku luku. "Uprkos efikasnom i plodonosnom naporu naše odbrane da odbije neprijateljske napade, nažalost, industrijski objekat u Odesi je pogođen, a oštećene su stambene zgrade", rekao je Kiper.

06.55 Rusi dronovima napali Odesu

Ruske snage sinoć su napale dronovima Odesu, pri čemu su izbili požari i zabeležena je šteta na stambenoj infrastrukturi. U napadu su povređene dve osobe.  "Ruski teroristi su napali Odesu jurišnim dronovima. Oštećena je civilna stambena infrastruktura. Izbili su požari, a trenutno je prijavljena jedna žrtvu",  objavio načelnik Oblasne javne uprave Odese Oleg Kiper na Telegramu, prenosi Ukrinform. Ranije je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine upozorilo da su ruske trupe lansirale jurišne dronove Šahed.

06.50 Ostin: Pentagonu ponestaje novca za Ukrajinu

Američka vlada je ostala bez novca da pomogne Ukrajini, tako da Vašington više ne može da snabdeva Kijev projektilima i municijom istim tempom kao pre godinu dana, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

"Zato pozivam ovu grupu da 'kopa duboko' kako bi Ukrajini obezbedila spasonosne kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i presretače“, rekao je Ostin u video obraćanju, pozivajući Kontakt grupu za odbranu Ukrajine da pokrije potrebe Kijeva dok kongresmeni u Vašingtonu ne odobre odgovarajuće zakonodavne inicijative, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Cliff Owen

 

06.37 Rusija: Kijev pokazuje nesposobnost da ispuni dogovor obaranjem aviona "Il-76"

Ukrajinsko obaranje aviona "Iljušin-76" iznad Belgorodske oblasti u Rusiji kada je poginulo 74 putnika i članova posade uključujući ukrajinske zarobljenike, pokazuje nesposobnost Kijeva da sklopi sporazume, saopštilo je Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Kijevski zvaničnici su bili svesni predstojeće razmene ratnih zarobljenika. Takođe su bili svesni putanje kojom će letelica sa ratnim zarobljenicima ići. Teroristički napad jasno pokazuje nesposobnost kijevskih režima da sklapaju sporazume", dodato je u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

Associated Press

​06.26  Zelenski: Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi o padu ruskog Il-76

Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi  obaranja ruskog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je rekao da je pozvao ministra odbrane Rustema Umerova, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu, načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane (GUR) Kirila Budanova i načelnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka da dostave izveštaj o situaciji pada aviona i razmeni ratnih zarobljenika.

"Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osećanjima njihovih rođaka i sa emocijama našeg društva. Neophodno je utvrditi sve precizne činjenice. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se obaranje aviona  dogodilo na ruskoj teritoriji,van naše kontrole", istakao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform. 

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

06.18 Danas sednica Saveta bezbednosti UN zbog pada ruskog aviona

Danas će u Njujorku biti održana sednica Saveta bezbednosti UN zbog pada transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Rusija je tražila da sednica bude zakazana za sredu, ali je Francuska, koja predsedava SB UN, odbila zahtev Moskve i sednicu pomerila za četvrtak u 17 časova po njujorškom vremenu. Podsetimo, oružane snage Ukrajine oborile su ruski avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu. Poginuli su svi zatvorenici u avionu, kao i šest članova posade i tri osobe u pratnji, ukupno 74 osobe.

06.11 Fico: Podržavam težnje Ukrajine da se pridruži EU, ali ne i NATO savezu

Tokom posete Ukrajini slovački premijer Robert Fico je izjavio je juče da potvrđuje podršku nastojanju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji, ali je rekao da postoje razlike oko političkih pitanja, uključujući pristupanje Ukrajine NATO-u.

Fico, koji je izabran prošle godine nakon što je otvoreno apelovao na prorusko raspoloženje u svojoj zemlji, sastao se sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa