Evropa

Putin traži međunarodnu istragu: Avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

19:26

Putin traži međunarodnu istragu: Avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Američki sistem "patriot" je oborio ruski avion Il-76, u kojem su bili ukrajinski zarobljenici, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i poručio da Rusija insistira na međunarodnoj istrazi incidenta, dok zapadni mediji, kako kaže ruski predsednik, pokušavaju da zataškaju priču o incidentu sa zatvorenicima.

"Ukrajinske vlasti su odbacile frazu da bi želele da sprovedu međunarodnu istragu. Mi to tražimo i insistiramo da se sprovede međunarodna istraga. Zvanično kažem: molimo vas da pošaljete međunarodne eksperte i izvršite ovu analizu, procenite raspoložive materijalne dokaze da je avion oboren sistemom Patriot“, naglasio je Putin na sastanku sa zvaničnicima od poverenja, prenosi RIA Novosti.

Putin je rekao da ne zna i ne razume zašto je Kijev oborio avion sa svojim zarobljenicima. 

"Pitali ste zašto su to uradili? Ne znam. Ne razumem. Još uvek možete da zamislite zašto granatiraju mirne gradove. Može se pretpostaviti da je Kijev to učinio slučajno, ali je to ipak krivično delo iz nehata. Istražni komitet je otvorio krivični postupak za delo terorizma. Očigledno, pravna procena je njihova profesionalna dužnost, oni znaju šta rade i za to postoje određene osnove", rekao je ruski lider.

Validated UGC video via AP

 

On je ocenio da Ukrajina verovatno želi da isprovocira Rusiju na uzvratne akcije i odmazdu.

"Ima nekoliko mogućih ciljeva: da skrenu pažnju sopstvenog stanovništva i sponzora sa neuspeha takozvane kontraofanzive, da pokažu da nešto mogu i da nas isprovociraju na uzvratne ogledne akcije za napade na civilne i mirne ciljeve na teritoriji same Ukrajine. Mi koristimo visokoprecizno oružje da gađamo vojne infrastrukturne objekte i vojnu industriju. Žele da nas isprovociraju na odmazdu", rekao je Putin. 

Istovremeno je napomenuo da Moskva neće zaustaviti razmenu zarobljenika, ukoliko ukrajinska strana pokaže spremnost.

Putin je na sastanku sa ruskim zvaničnicima istakao i da Ruski olimpijski komitet ROC i Ministarstvo sporta treba da se dogovore oko učešća nacionalnih sportista na predstojećim Olimpijskim igrama i, kako je ocenio, diskriminacijom ruskih sportista na međunarodnim turnirima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa