Evropa

Deca francuskih farmera protestovala u Strazburu na traktorima igračkama

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

18:42

Deca francuskih farmera protestovala u Strazburu na traktorima igračkama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina dece francuskih poljoprivrednika provozalo se danas dečijim traktorima u centru Strazbura u okviru akcije farmera protiv poljoprivredne politike vlade.

U pratnji roditelja, deca starosti od 3 do 10 godina su se vozila pola sata duž trga Kleber, noseći plakate: "Kakva je budućnost za nas?", "Sutra ću te nahraniti", "Spasi svog seljaka" i druge.

Na mini traktorima na pedale bile su istaknute i zastave Francuske i Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika (FDSEA), koja je pozvala na mobilizaciju sa ciljem da skrene pažnju na rizike za buduće generacije poljoprivrednika, prenosi BFMTV. 

Prema rečima generalnog sekretara Mladih farmera Bas Rin, Tomasa Luksa, mnogi mladi ljudi žele da se bave poljoprivredom, ali se suočavaju sa poteškoćama, što dovodi do smanjenja broja farmera.

"Farmeri su zabrinuti za sledeću i nove generacije farmera. Izazov je da se obnovimo i  imamo poljoprivrednike u godinama koje dolaze. Zaista se plašim da francuskih proizvoda neće biti u prodavnicama, jer možda neće biti više proizvođača ako se ovako nastavi", poručio je Luks.

profimedia

 

Za trideset godina broj poljoprivrednika je sa milion porastao na 380.000. Ipak, prema rečima Tomasa Luksa, mladih koji bi želeli da se bave poljoprivredom ne manjka. Ali teškoće sa instalacijom i niski prihodi otežavaju ovim mladim poljoprivrednicima da dugoročno planiraju u struci.

Napominje se da je u poslednjih 30 godina broj farmera u zemlji smanjen sa milion na 380 hiljada.

profimedia

 

Ranije su sindikati poljoprivrednika najavili nameru da organizuju potpunu blokadu Pariza kako bi sprečili isporuku bilo kakve robe u prestonicu. 

Poljoprivrednici planiraju da organizuju „opsadu“ dva ključna pariska aerodroma – Roasi Šarl de Gol i Orli, kao i najveće evropske pijace hrane, Rungis, južno od grada.Poljoprivrednici organizuju blokade na svih osam autoputeva koji vode ka prestonici.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen ranije je rekao da je broj demonstranata danas dostigao 10.000, dodajući da su za demonstrante uspostavljene „crvene linije“: da ne ulaze u Pariz i da ne blokiraju pijacu Rungis.

Protesti poljoprivrednika dobijaju na zamahu poslednjih nedelja. Demonstranti blokiraju ključne autoputeve, blokiraju saobraćaj traktorima, stogovima sena i gomilama stajnjaka. Poljoprivrednici takođe zasipaju prefekture i vladine zgrade stajnjakom i otpadom. 

Oni zahtevaju prepoznavanje značaja njihovih aktivnosti i osuđuju politiku vlade u sektoru poljoprivrede, koja ih, po njihovom mišljenju, čini nekonkurentnim.

Poljoprivrednici se protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju upotrebe vode za navodnjavanje, povećanju cene dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i sve većem finansijskom opterećenju proizvodnje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa