Evropa

Euronews Srbija u Briselu: Poljoprivrednici traktorima blokirali grad, podmetnuti požari oko Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/02/2024

-

12:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Hiljadu farmera traktorima blokiralo je centralne ulice u blizini Evropske četvrti, gde zasedaju lideri Evropske unije na vanrednom sastanku Evropskog saveta. Podmetnuto je i nekoliko požara. U Briselu je i reporterka Euronews Srbija, koja kaže da je trg oko Evropskog parlamenta blokiran i da poljoprivrednici nisu mogli da priđu do samog Evropskog saveta i Evropske komisije.

Na ulicama je i veliki broj policajaca, a poljoprivrednici su na taj trg stigli još sinoć i zato su tokom celog prethodnog dana stizale informacije da ljudi ne koriste automobile, da će ulice biti blokirane i da je neophodno da koriste metro ili voz. Stizala su i obaveštenja da građani izbegavaju čak i autobuse i tramvaje i da ih ne koriste jer su ulice blokirane.

Reporterka Euronews Srbija se i sama uverila da zbog blokada saobraćaj u Briselu ne funkcioniše. 

Poljoprivrednici su došli i iz drugih evropskih zemalja. Ispred sedišta parlamenta su predstavnici Valonije i Flandrije, njihovih udruženja poljoprivrednika, kao i države Belgije, ali došli su i iz Italije, Španije, Francuske. Njihovi zahtevi i poruke su različiti, ali ono što je jedinstveno i oko čega su se ujedinili su nameti koji dolaze od Evrope, jer, kako kažu, za njih su preveliki i jednostavno ne mogu da snose sve troškove koji se od njih traže.

"Ono što je interes farmera jeste prodati proizvod po pravoj ceni. Takođe da se usvoji da se ista pravila primenjuju svuda u svetu, a ne samo u Evropi. Ista pravila svugde", rekao je jedan farmer, a drugi je dodao da su sledeći korak svakodnevne demonstracije do izbora koji će biti tokom juna.

"Sada moramo da stavimo naše zahteve na sto", dodao je.

Jedna žena koja je na protestu je rekla da je problem je novac, jer kako kaže, za svoje proizvode ne dobijaju dovoljno novca.

De Kro: Zabrinutost farmera delimično opravdana

Belgijski premijer Aleksandar De Kro rekao je da je zabrinutost farmera delimično opravdana.

"Klimatska tranzicija je ključni prioritet našeg društva. Moramo da se postaramo da naši farmeri budu partneri u tome. Napravili su velike napore u poslednjih nekoliko godina kako bi se prilagodili novim standardima. Pred nama je dug put i moramo da se postaramo da farmeri budu deo diskusije. U Evropi ipak imamo visoko produktivne poljoprivredne aktivnosti", rekao je on.

Podsetimo, poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, a saobraćaj je ometen i u okolini Brisela, javlja holandski javni servis VRT.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ranije danas ka sedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe u vezi sa previsokim cenama, pravilima i birokratijom liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

"Biće mnogo ljudi... Pokazaćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo", rekao je Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu.

Farmeri su u sredu blokirali više puteva širom Belgije, Francuske i Italije, dok su pokušavali da poremete trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama, prenosi AP. Protesti su imali neposredan uticaj i Evropska komisija objavila je u sredu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima. "Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih", rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Komentari (0)

Evropa