Evropa

Blokade ulica, požari, sukobi sa policijom: Zbog čega su evropski poljoprivrednici nezadovoljni i nazire li se rešenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2024

-

21:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U nedelji za nama evropski poljoprivrednici blokirali su auto-puteve i traktorima ušli u glavne gradove. Posle burnih scena u Francuskoj i Belgiji, farmeri su nastavili blokadu nekoliko graničnih prelaza između Belgije i Holandije. Nezadovoljni agrarnom politkom, oni protestuju zbog visokih poreza i uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. 

Pred kraj ove nedelje stigli su dramatični snimci iz Brisela gde su se tamošnji farmeri našli ispred zgrade Evropskog parlamenta. Sukobili su se sa policijom i gađali zgradu Evropskog parlamenta, a stiče se utisak da se sa druge strane situacija u Francuskoj, koja je takođe bila usijana, polako smiruje.

Međutim, protesti traju već duže vreme i to u nekoliko evropskih zemalja. Farmeri u Poljskoj bolikirali su puteve na više od 170 lokacija u znak solidarnosti sa evropskim kolegama. Isto su uradili i Irci. Njihovo udruženje poljoprivrednika izvelo je na ulice stotine poljoprivrednika koji su svojim vozilima blokirali puteve širom zemlje.

Protesti poljoprivrednika dešavaju se i u Italiji, a prema pisanju svetskih medija, plan je da se narednih dana farmeri u traktorima okupe oko Rima.

"Blokada neće biti, ali će sigurno biti neprijatnosti. Očekujemo da se pridruže hiljade ljudi iz cele Italije. Vlada nas ne sluša, a sindikati više ne predstavljaju radnike", rekao je predstavnik farmera Danilo Kalvani za Ansu.

Ipak najdramtičnije do sada bilo je u Francuskoj, gde su protesti počeli prošle nedelje. Prema različitim procenama, na protestima koji su se širom zemlje održali u sredu, bilo je oko šest i po hiljada poljoprivrednika sa više od četiri hiljade vozila. Blokirane su brojne lokacije širom zemlje, a pojedini demonstranti su protestovali i na prilično bizaran način. 

Euronews TV

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci kako su pojedini poljoprivrednici izorali ceo parking pored jednog hipermarketa. Tada je došlo i do očekivanog sukoba sa policijom.

Policija se inače oglašavala povodom protesta u ovoj zemlji i saopštila da će tolerisati blokade puteva, ali da crvene linije postoje - blokada aerodroma i veletrgovine iz koje se inače snabdevaju velike prodavnice, hipermarketi i restorani.

Kada su farmeri pokušali da blokraju ovu trgovinu, reagovala je francuska policija, razbila ove blokade i pohapsila na desetine poljoprivrednika koji su učestvovali u blokadi ove tržnice. 

Epilog dešavanja u Francuskoj desio se u četvrtak, kada su dva najveća sindikata francuskih poljoprivrednika odlučila da prekinu blokade širom zemlje i to nakon što je vlada izašla u susret i učinila im velike ustupke.

Požari i eksplozije: Šta se dešava u Briselu?

Trentuno je u Briselu situacija  dosta mirnija u odnosu na jučerašnji dan, javlja reporterka Euronews Srbija sa terena.

Niame, hiljade farmera je juče traktorima blokiralo centralne ulice u blizini Evropske četvrti, gde tada zasedali lideri Evropske unije na vanrednom sastanku Evropskog saveta. 

Kako je reporterka Euronews Srbija tada javljala sa terena, trg oko Evropskog parlamenta je bio blokiran. Na ulicama je bio veliki broj policajaca, a poljoprivrednici su na taj trg stigli još dan ranije.

Atmosfera je bila dosta dramatična. Ne samo da je gorela vatra, već su se ložile gume i razni drugi predmeti, a takođe su se mogli čuti i topovski udari i petarde. Demonstranti su gađali policiju jajima, kamenjem i raznim drugim predmetima. 

Euronews TV

Na protest nisu došli samo poljoprivrednici iz Belgije, već i predstavnici i flamanskih i valonskih udruženja. U znak solidarnosti, došle su i njihove kolege iz Španije i Italije. Kako su poručili, svima je sve teže da žive od svog rada i da naplate brojne namete koji su pred njima, kako pojedinačno od vlada u njihovim zemljama, tako i od same Evropske unije.

Ono što im je takođe zajedničko i što ih opterećuje jeste kompleksna birokratija, ali i tzv. zelena tranzicija i taj zeleni dogovor, nešto čime Evropska unija pokušava da spreči uticaj klimatskih promena. Samim tim se, kako su objasnili, podižu nameti i na neki način dodatno komplikuje rad. Na ulicama su postojala dva, potpuno drugačija protesta. Jedan deo demonstranata izazivao je buku i hoas, dok je drugi deo protestovao uz muziku i razgovor.

Lideri su im poručili da su ih čuli, da je došlo do njih to što poljoprivrednici traže, da će razgovarati sa njima, da će krenuti od onoga što je najhitnije. Ono što im za sada obećavaju na neki način jeste manja komplikacija u vezi sa tim administrativnim, birokratskim delom koji se odnosi na njihove probleme.

Sretenović: Problemi poljoprivrednika prevazilaze političke razlike

Istoričar Stanislav Sretenović kaže za Euronews svet da nakon što se tenzija u Fransukoj smirila, očekuje da se slično desi i u još nekim državama, ali kaže, da se kraj ovoj priči još uvek ne nazire.

"Mislim da ćemo sada u narednom periodu prisustvovati smanjenju tenzija, mada će na određenim mestima po evropskim zemljama ostati neuralgične tačke gde će pojedine grupacije poljoprivrednika iskazivati dalje svoje nezadovoljstvo", rekao je.

Što se tiče Francuske, kaže, ključni momenat je bio jučerašnji susret predsednika Emanuela Makrona sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen kada su dogovoreni neki stavovi i rešenja koji su potpuno u skladu sa najznačajnijim zahtevima poljoprivrednika.

"Još jedan važan faktor, što se tiče Francuske, je i činjenica da su francuski poljoprivredni sindikati podeljeni u političkom smislu na tri grupacije. Jedna grupacija, najbrojnija, zadržava jednu centrističku liniju. Postoji i jedno krilo koje je više ka ekstremnoj desnici i jedno krilo koje je više ka ekstremnoj levici. Svako rešenje će dovesti do razdvajanja tih sindikata", kazao je on.

Tanjug/AP/Nicolas Mollo

 

Na pitanje da li se problem poljoprirednika i svih dešavanja iz proteklog perioda u najvećoj meri vezuju za desnicu, Sretenović kaže da je problem dosta kompleksniji od uplitanja jedne politčke frakcije.

"Problemi poljoprivrednika ipak prevazilaze političke razlike.To je jedan strukturalni problem koji se posebno sada iskomplikovao sa veoma jasnim zahtevima Evropske unije da se ide ka toj ekološkoj agendi i da se izvrši jedna ekološka tranzicija u odnosu na poljoprivredu. Mali poljoprivrednik koji ne može sve to da izdrži. Na primer, traženo je da se ukinu određeni pesticidi. Međutim, ukidanje pesticida znači proizvodnju veoma skupih proizvoda. To sve poljoprivrednik mora da finansira", kaže on.

Sretenović smatra da pojedine politčke partije koriste trenutnu situciju kako bi sebi obezbedile veću korist, naročito u godini koja je izborna.

"Osnovno pitanje je kako političke partije koriste ovu situaciju za svoje političke interese. Posebno zato što se u junu, za nekoliko meseci očekuju evropski izbori. I posebno zato što je u pojedinim zemljama ojačala ekstremna desnica, tu se prvenstveno misli na Francusku, ali i na Holandiju. To su dve ključne poljoprivredne zemlje", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa