Evropa

Cipras pozvao na nove izbore za rukovodstvo Sirize

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

12:32

Cipras pozvao na nove izbore za rukovodstvo Sirize
Aleksis Cipras - Copyright Tanjug AP/Angelos Tzortzinis/Pool via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Bivši grčki premijer i bivši lider stranke Siriza Aleksis Cipras pozvao je na nove izbore za rukovodstvo te opozicione stranke jer su, kako je naveo, tekuće podele eskalirale uoči izbora za Evropski parlament.

Posle višemesečnog ćutanja od svoje ostavke na mestu lidera levičarske partije Siriza, Cipras je u opširnoj izjavi oštro kritikovao kolege zbog toga što se neprestano prepiru u vezi sa nekoliko pitanja, umesto da se, kako je naveo, suoče sa vladajućom konzervativnom partijom Nova demokratija (EPP), objavio je Euraktiv.

Cipras je ocenio da se Siriza nalazi u dugoj i dubokoj krizi pred izbore za Evropski parlament u, kako je naveo, uslovima autoritarizma i podrivanja vladavine prava u Grčkoj.

Cipras je krajem juna prošle godine podneo ostavku na mestu lidera Sirize nakon što je ta stranka pretrpela težak izborni poraz od Nove demokratije grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Usledili su partijski izbori i Ciprasa je zamenio Stefanos Kaselakis. Kaselakis je rođen u Grčkoj, ali je emigrirao u SAD sa 14 godina, gde je kasnije imao uspešnu karijeru kao biznismen i volontirao je u kampanji Džozefa Bajdena za predsedničke izbore 2008. godine.

Nakon što je Kaselakis preuzeo vođstvo Sirize, nekoliko ključnih članova se odvojilo i osnovalo stranku Nova levica.

Cipras je kritikovao Kaselakisa zbog nedavne izjave u kojoj je sugerisao da će ostati u rukovodstvu Sirize bez obzira na ishod izbora za EU.

Prema poslednjim anketama o izborima za EU, Nova demokratija ima 28,5 odsto podrške, socijalistički Pasok 11,7 odsto, dok je Siriza treća sa 10,4 odsto. 

Nova levica ima samo 1,9 odsto podrške. List Documento je javio da se novi izbori u Sirizi očekuju u prvoj polovini marta. Još se ne zna ko će se kandidovati da zameni Kaselakisa na čelu stranke. 

Komentari (0)

Evropa