Evropa

U Rusiji najmanje 56 uhapšenih na skupovima povodom sahrane Navaljnog

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

01/03/2024

-

21:23

U Rusiji najmanje 56 uhapšenih na skupovima povodom sahrane Navaljnog
U Rusiji najmanje 56 uhapšenih na skupovima povodom sahrane Navaljnog - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 56 ljudi uhapšeno je danas širom Rusije na okupljanjima povodom sahrane ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljanog, saopštila je nevladina organizacija za ljudska prava OVD-Info na Telegramu.

Prema navodima te organizacije, hapšenja su zabeležena u 14 gradova. Najmanje 14 ljudi, uključujući lokalnog odbornika Antona Kartavina, uhapšeno je u Novosibirsku nakon što su položili cveće u slavu Navaljnog. U Jekaterinburgu je registrovano deset hapšenja.

I u Voronježu je uhapšeno deset ljudi, koji su krenuli u Moskvu na sahranu Navaljnog. Svi su, osim koordinatora lokalnog političara Borisa Nadeždina, ubrzo pušteni iz policije, preneo je portal Meduza.

U Moskvi je uhapšeno najmanje šestoro ljudi, među kojima je i zamenik predsednika moskovskog ogranka stranke Jabloko Andrej Morev, koji je uhapšen u metrou po povratku sa sahrane. Morev je kasnije pušten.

Novinar Vasilij Polonski uhapšen je na Borisovskojem groblju, na kojem je Navaljni sahranjen nakon opela u obližnjoj crkvi.

Policija je hapsila ljude koji su odavali poštu Navaljnom i u Nižnjevartovsku, Ulan-Udeu, Vladikavkazu, Nižnjem Novgorodu, Kazanu i Zlatoustu.

Na hiljade Rusa okupilo se u blizini crkve i groblja na kojem je Navaljni sahranjen, noseći cveće i uzvikujući njegovo ime.

Građani ispred ruske ambasade u Beogradu palili sveće za Alekseja Navaljnog

Ispred ruske ambasade u Beogradu građani su se večeras okupili kako bi odali počast ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je pre dve nedelje preminuo u ruskom zatvoru, a sahranjen je danas na Borisovskom groblju u Moskvi. 

Tanjug

Građani su palili sveće, ostavljaju cveće i poruke, neke na ruskom, ispisane na trotoaru. Porodica Navaljnog, prijatelji i saradnici pozvali su ranije sve da danas u 19 časova dođu ispred ambasade Rusije i odaju čast Navaljnom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa