Evropa

Evropski parlament: Putin da odgovara za smrt Navaljnog

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

17:32

Evropski parlament: Putin da odgovara za smrt Navaljnog
Evropski parlament: Putin da odgovara za smrt Navaljnog - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj je okrivio rusku državu i predsednika te zemlje Vladimira Putina za smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i zatražio da se krivci privedu pravdi.

U rezoluciji, koja nije pravno obavezujuća, evropski poslanici snažno su osudili, kako tvrde, "ubistvo Alekseja Navaljnog" i pozvali na  nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu.

Oni su izneli tvrdnju da "punu krivičnu i političku odgovornost" za smrt Navaljnog "snosi ruska država, i posebno njen predsednik Vladimir Putin", koji, kako su naveli, "treba da odgovaraju", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Uputili su podršku supruzi ruskog opozicionog političara Juliji Navaljnoj u odlučnosti da nastavi njegovog rad, i pozvali EU i njene države članice da nastave da pokazuju solidarnost i aktivno podržavaju "nezavisno rusko civilno društvo i demokratsku opoziciju".

Tanjug/AP/Yves Herman

 

Evropski poslanici apelovali su na države članice da intenziviraju svoje napore u pronalaženju izvodljivih načina za oslobađanje, kako tvrde, "onih koji trpe zatvorske kazne i represiju, posebno bolesnih ili političkih zatvorenika koji su bili mučeni", uključujući kroz opciju moguće razmene zatvorenika.

Pozvali su EU, njene države članice i "partnere istomišljenike širom sveta" da nastave sa 

političkom, ekonomskom, finansijskom i vojnom podrškom Ukrajini i ocenili da "odlučujuća pobeda Ukrajine" može da dovede do istinskih promena u Rusiji, "posebno deimperijalizacije, dekolonijalizacije i refederalizacije".

Od Evropske komisije, a posebno Evropske službe za spoljne poslove, zatražili su da razvije 

"proaktivnu, dugoročnu stratešku politiku prema Rusiji koja efikasno odgovara na realnost odnosa EU i Rusije danas, situaciju u vezi sa ljudskim pravima u Rusiji i potrebe za podrškom ruskom civilnom društvu i predstavnicima opozicije u egzilu".

Za rezoluciju je glasalo 506 evropskih poslanika, devet je bilo protiv, a 32 je bilo uzdržano.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa